December 6, 2017

Hello Melaka! : Aava Malacca Hotel

Salam semuaaaa....

Short vacation di Melaka last weekend. Hari ni just nak review hotel je dulu.

Jumaat lepas tetiba je husband whatapps suruh cari tempat yang dekat-dekat untuk percutian singkat. Dah lama nak pergi jalan-jalan kat Bandar Hilir, Melaka. Kalau pergi Melaka tak pernah singgah. Last pergi Bandar Hilir 12, 13 tahun yang lepas. Tu pun ikut trip poli dan nak lengkapkan subject pelancongan je.

Disebabkan last minit, kebanyakan hotel yang jadi pilihan semua penuh. Maklumlah cuti sekolah kan. Ditambah plak dengan bajet En.KetuaUmah, banyak hotel melebihi bajet. Sebenarnya, walaupun hari biasa harga hotel average dalam RM100++ , harga akan naik 1-2x jika musim cuti sekolah / umum.

Kami pergi gamble je.. Memang kebiasaan bagi kami..jarang rancang percutian. Kalau rancang mesti tak jadi. Korang rasa apa yang kami buat bila sampai je kat Melaka??

BLURRR.....
Hahahahaha!!!

Hilang arah uols.. tak tau nak ke mana. Ingat nak cari hotel yang berdekatan dengan Bandar Hilir. Nak g mana-mana just jalan kaki je. Tapi kat mana hotel tuuuu???

Aava Malacca Hotel - setelah 2,3 hotel juga la survey semua full (Tepi Sg.Melaka) Nak tak nak terpaksa la check-in hotel ni. En.KetuaUmah berkira-kira juga sebab over bajet dia. Hahaha.. i told him a few times, harga semua tempat pun sama sebab musim cuti.




 Lobi

Masuk je bilik, waaaaa cantikkk! Kena la dengan harga tuh. So, En.KetuaUmah tak membebel lagi. Hahahahaha. Harga dalam RM320++ termasuk breakfast (nanti double confirm balik. Resit kat umah).

Superior Deluxe rasanya.. Nanti double confirm


 Hair-dryer ada dalam laci

Ada coffee maker, TV besar cuma siaran je tak bape clear.

Bilik air bersih

Dining area

Breakfast dia sedap uolssss

Tak sempat nak posing kat sini. En. KetuaUmah malas layan.


Ada small swimming pool mengadap Sg.Melaka tapi Nurr tak pegi jengah pun sebab tak bawak baju lebih. Decorations hotel ni cantik. Saya suka!


Lokasi hotel di 12, Jalan Kampung Hulu, Melaka. Korang boleh search guna waze. Parking free agak terhad sebab cuma ada 5 petak parking je. Kami parking di tempat berbayar sebab yang hotel punya dah full. Parking berbayar tu berdepan yang free tu je. RM10 untuk 1 malam.

Dari Hotel ni, kami cuma jalan kaki je pergi jonker walk dan juga tempat-tempat bersejarah di Bandar Hilir. Walaupun dekat, penat juga la jalan kaki (faktor umur. Ok dah tua!) Masa kat sini kami memang tak tahu arah tuju. So, kami berjalan berpandukan google maps. Tukar je ke mode pejalan kaki.

So far, nurr suka hotel ni. Nice!
Salah satu hotel yang Nurr recommended :)

byeeeee..
Next location??

November 28, 2017

Projek Kek Gula Hangus

Salam semuaaaa....

Alhamdulillah projek kek gula hangus menjadi. Sebenarnya dah lama nak cuba buat tapi takde kesempatan. Memandangkan ada buat potluck kat ofis, cuba buat lah. Sebab tak tahu nak masak apa. Nak masak berat-berat malas nak bangun awal pagi..hehehe..

Alhamdulillah percubaan pertama...


Resepi Oleh : Bonda Kak Nor
Rujukan : Kak Nor

1 1/4 cawan gula halus
1 cawan air panas
125gm butter

4 bj telur A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanilla
  • Mula-mula kita cairkan gula dahulu untuk membuat gula hangus.
  • Ratakan gula dan biarkan gula mencair dengan api yang perlahan. Jangan kacau sebab nanti ia berketul-ketul (nurr kacau dan memang jadi ketul-ketul..jenuh nak cairkan balik..huhu). 
  • Tapi pastikan api perlahan dan pastikan gula tidak terlalu hangus dan agak2 kaler mcm madu kira ok la tu (nanti pahit plak kalau terlalu hangus)
  • Bila gula dah cair barulah tuangkan air panas. Jika guna air panas dia kurang sedikit merecik berbanding air sejuk.
  • Bila dah cair sejukkan. Tunggu betul-betul sejuk dan mencapai suhu bilik.
  • Dalam bekas periuk kecil yang lain, cairkan mentega dan kemudian sejukkan juga hingga mencapai suhu bilik.
Bila mentega dan gula dah sejuk, barulah sediakan bahan yang lain.
  • Pecahkan telur dalam bekas dan kacau hingga telur cair dan rata, jangan pukul ya.. cuma kacau dengan senduk kayu hingga ia cair dan rata (Nurr guna mixer).
  • Kemudian masukkan susu pekat. Susu ni juga biarkan ia pada suhu bilik ( bukan sejuk dari peti ais)
  • Kemudian kacau rata perlahan aje
  • Bila dah rata, masukkan mentega cair, dan kacau rata perlahan juga
  • Masukkan esen vanila
  • Masukkan tepung dan kacau rata perlahan.
  • Akhir sekali masukkan gula hangus dan kacau rata.
Kemudian perap aduan ini 3 hingga 4 jam. Lagi lama perap lagi cantik lubang-lubangnya

Selamat Mencubaaaa :)

November 27, 2017

Make-Up Remover : Garnier vs Purederm Skin Solutions



Petang semalam lepas keje terus je pergi watsons. Cari mekap remover sebab dah habis. Disebabkan lately rajin pakai waterproof mascara, nak kena cari yang jenis lain.


Ramai review cakap best guna 1 produk Garnier. Try la guna.. tapi tak sesuai untuk mekap yang waterproof. Yelahhh nama pun cleansing water kannnn.... ahkak tak perasan. Dah guna baru perasan... ahhh terlupa nak baca label! Takpelah dah beli kena guna. Cuma yang tak bestnya kalau pegi mana-mana kena angkut cotton pad sekali. Rugi spaceeee..Harga beli tadi RM11.90 / 125ml.

So, far ok la.. 

Tapi nurr lagi prefer mekap remover cleansing towelettes dari Purederm Skin Solutions. Yelah lagi senang tak payah nak bawak cotton pad.. brand ni wet tisu tapi sangat effective kalo buang mekap kecuali untuk mekap waterproof. Lagi 1 yang paling best tak breakout. Yeay! Brand ni made in Korea. Harga RM9.90 /30 helai.

Korang boleh suggest tak mekap remover yang sangat-sangat sesuai untuk waterproof makeup dan tak breakout.. Kulit muka nurr mudah breakout.


November 26, 2017

Ladies Day Out : Steamboat Empires, Cyberjaya

Salam semuaaa....Selamat pagiiii..

Last Friday... Ladies day out katanya. Bukan senang dapat luch sama-sama macam ni. Memang keje 1 ofis dan 1 team tapi waktu rehat lain-lain. Tetiba je inform team leader "Jom pegi makan steamboat 1 team". So, operasi team tutup pada waktu rehat normal. Yeay!

Lokasi pilihan : Steamboat Empires, Cyberjaya (berdekatan dengan ofis)


Alamat : Gem In Mall, Persiaran Sepang, Cyberjaya 11, 63000 Cyberjaya, Selangor.
Waktu operasi : 10am-10pm

Sebelum pergi kami booking dulu takut full.

Harga : RM29.90 (Lunch) / RM32.90 (Dinner) per adult
Ini termasuk semua. Korang makan la puas-puas

Kami booking melalui TABLEAPP . Dapat diskaun 20%



 Mula-mula duduk kat tepi dinding...ehhh dah ramai-ramai nanti susah plak nak keluar.



Tukar meja yang macam ni. Senang nak ulang alik ambil makanan.



Suka stail macam ni sebab sorang 1 periuk kecil. Takde share 1 periuk besar.

Sup ada 2 jenis : Tom yam dan sup ayam

Makanan ada macam-macam : Alaa benda biasa yang steamboat tu..pastu macam-macam jenis seafood (Ketam/ udang/ lala dll ), sayur-sayuran, bihun, yee mee, buah, aiskrim, dessert (brownies/puding/ bubur pulut hitam dll).. Grill pun ada tapi dorang yang akan grill kan. Nasi pun ada tapi nurr tak tengok pun nasi apa.

***lain-lain tu sebab tak tahu nama


Penutup..boleh makan  2 jenis ni je sebab dah full.

Bagi nurr steamboat kat sini ok. Berbaloi dengan harga. Pastu tak crowded sangat walaupun ramai orang. Maybe space antara meja tu jauh-jauh memudahkan customer nak ulang-alik amek makanan. Steamboat Empires ni antara yang famous di Cyberjaya.

Nak tahu ok ke tak, uols cuba lah!


November 1, 2017

Team Building : Felda Residence Tekam, Pahang

Salam dan good morning semuaaaa....

Cerita minggu lepas :)

Perjalanan ke Felda Residence Tekam dari Cyberjaya ambil masa 5 jam. Ya, 5 jam sebab campur dengan jem, berhenti isi minyak dan berhenti makan.

Kalau korang nak tahu Felda Residence Tekam ni terletak di Jerantut, Pahang.


Yeayyy dah sampai !

Kat sini kami dibahagikan 2 orang 1 chalet. Tapi dalam 1 chalet tu ada 1 katil Queen dan 2 katil single. Kiranya 1 chalet ni boleh memuatkan 4 orang sebenarnya. Tapi untuk keselesaan, kami duduk 2 orang je :)

 Ruang atas ada 2 katil single

 Ruang bawah ada 1 katil queen

Kat sini ada macam-macam aktiviti boleh dibuat untuk program team building.

Jungle Trekking dan Jelajah Gua Batu Gelanggi

 Kabus pagi dengan udara segar. Sedut puas-puas

Ada banyak gua sebenarnya tapi kami cuma jelajah 6 gua sahaja iaitu gua sanding, gua angin, gua potret dan 3 lagi lupa nama..hahaha. Korang kena rasai sendiri keajaiban dan pengalaman jelajah gua ni. Nurr tak amek gambar banyak sangat dalam gua sebab lighting kurang sket. So, pic jadi tak clear. Al-maklum la guna kamera handphone je.



Tips jelajah gua : Bawa lampu suluh/ headlamp, pakai kasut yang sesuai, botol air kecil dan kalau boleh kurangkan beban beg.


Bersedia untuk basah dan kotor ye korang sebab ada part kena melalui ruang yang sempit. Masa kitorg pegi ni pun tanah basah sebab hujan. Hutan kat sini memang dorang tak jaga dan bersihkan sebab nak kekalkan pertumbuhan ratusan tahun dan biar nampak semulajadi. Tak nak ganggu proses tu.

Flying Fox


 Kali pertama buat aktiviti ni..hahaha.. Memang la nervous sebab tinggi kan. Tapi kalau tak join rugiiii... Ntah bila plak la dapat buat kan.

Berakit


Sebelum naik korang kena bina dulu dari PVC dan tong kaler biru tu. Make sure kukuh ye! Kang karam pulak..hahaha. Rakit kami Alhamdulillah tak karam walaupun ada tali yang dah terburai.


Kena bina --> Angkat pegi tasik --> Dayung --> Angkat simpan

Hahahaha... Aktiviti ni agak penat sket la.. Berat kot nak angkat benda tuh. Yang mendayung lagi la tough. Nurr jadi pengimbang je kat tengah. Tak nak join mendayung sebab dah ada pengalaman mendayung berkilo KM di taman negara dedulu. Well, sapa yang penah mendayung, tahu la nape nurr mengelat. Hahahaha.

So, far aktiviti yang sini best. Kat sini selain chalet, ada bilik-bilik macam hotel tu. Yang tu dekat lobi utama dan dekat swimming pool. Harga pun berpatutan. 

Itu je nak sharing dengan korang.. byeeeee

October 31, 2017

Luxe Slim Eyebrow by RiRe

Gud morningggg semua.

Excited semalam sebab terima parcel dari Seoul, Korea. Hahaha... beli barang dengan Althea. Ingatkan nk tunggu gaji dulu. Just add to basket je.. Pastu Althea ada buat promosi Buy 2 free shipping. OMG!

Shipping mahal uols.. RM18. Terus je iols purchased 2 barang. Actually eyebrow ni tambahan untuk cukupkan 2 barang je. Kihkihkihkih. Barang yang i add to basket tu terus je removed sbb tak gaji lagi. Just beli yg penting. Nanti i review 1 lagi barang tu.


Eyebrow ni slim je. Sesuai sgt untuk beginner. Lukis elok2 pastu cantikkan dengan berus.

Colour yang nurr pilih ni natural. Sebenarnya nurr tak penah guna calour grey brown ni. Biasa guna dark brown. Colour ni sesuai utk sesiapa yang tak nak nampak over sangat lukis kening sebab natural. Mcm nurr lagi prefer dark brown sbb nampak lagi natural. Alahhh kalo korang peminat citer korea, korang akan perasan dorg guna kaler ni nampak natural gitu.

Luxe Slim Eyebrow ni ada 3 jenis kaler : Grey Brown, Deep Brown dan Light Brown


Harga asal : RM73 
Promo : RM12

Kalau korang nak tahu, kat Althea ni ada macam-macam jenis skincare, mekap dan lain-lain beauty product dari Korea. Harga pun berpatutan.

Boleh beli kat sini -----> Althea


August 25, 2017

Review : Clinelle Whiten Up

Salam semua..

Ingat tak bulan lepas nurr beritahu pasal produk yang duk hunting. Nurr hunting yg jenis ni sebab sesuai guna cleanser brand ni tapi yg jenis untuk oily dan blemish prone skin. Saje la nak try untuk memutihkan pulak. Bila dah nama perempuan, putih jugak yg nak. Ini semua salah lelaki! Ehh..tetiba.. LOL. Baik korg ngaku korang mmg suka gegirl putih kannnn..

Nurr beli yang starter kit je sebab nak try dulu samada sesuai ke tak. Starter kit ni jumpa kat Guardian. Tu pun ada 2 pek je yang tinggal.


Bila dah try ni tak tahu la nak suka ke nak nangis. Nanti nurr up pic ye!


Cleanser : nurr tak guna sebab guna jenis oily dan blemish prone skin dari brand yg sama juga. Dah 5 tiub guna. Kira serasi la tu kan.
Daily moisture cream : sesuai sebagai mekap base tapi a bit oily.
Night cream : a bit oily. Nurr tak suka bila bangun pagi muka rasa berminyak. Possibility untuk naik jerawat tu sangat tinggi sebab kulit nurr mmg dah jenis oily. Walaupun dah tahu oily, still gigih jugak pakai dengan harapan yang tinggi. Never give up katanya...


Lastly...see.. What should I do? :(

Maksudnya moisturizer jenis ni tak sesuai dengan nurr... Arghhh stress still tak jumpa moisturizer yang sesuai.
Nak cari yang untuk hilangkan parut, hilangkan jerawat, kecilkan pori, mencerahkan, sihatkan kulit, boleh jadi mekap base. Ada tak yang complete camni?

August 7, 2017

Review : Nutox Moisture Emulsion SPF25 PA++

Salam
Good morning korang :D


Citer pasal moisturizer lagi... Sebenarnya dah berbulan duk hunting moisturizer yang lain tapi takde stok je.. Jenuh keluar masuk Watson's, Guardian dan farmasi. Sebab dah desperate sangat dan ditambah pula dengan review daripada MIL, maka terbeli lah nutox. Iols memang mudah terpengaruh...huahuahua.. Sebelum beli pon ada juga blogwalking review produk ni.

Moisturizer Emulsion ni rasa sejuk je bila pakai kat muka. Tekstur dia watery dan cepat serap dalam kulit. Bau dia bau bunga  ( Sori terlupa nama bunga tu :p )



Nurr beli sebab produk ni takde chemical yang berbahaya. No Paraben, No Mineral Oil dan No Colourant. 

2 weeks juga la duk tengeh kat muka. Balik kampung weekend aritu baru dapat tengok betul-betul kulit muka sebab kalau kat kampung memang jarang tempek mekap kalau nak keluar.

Seminggu pakai naik jerawat 2,3 ketul. Masih positif maybe healing proses. After 2 weeks, Omaigadd! Rasa nak nangis tengok pipi. Naik jeragat + pori-pori jadi besar. Terus rasa down. Maybe moisturizer ni tak sesuai dengan nurr. Bab jerawat 2,3 ketul boleh toleransi lagi..tapi kalo bab jeragat atau pori-pori oh tidak!

Nurr bagi kat ma. Harap sesuai la dengan kulit muka ma.. Walaupun sedih dengan moisturizer ni tapi hasrat nak guna serum nutox tu masih ada.

Semalam pegi guardian dah ada dah moisturizer yang duk hunting tu. Beli yang trial set dulu takut tak sesuai. Selama ni nurr duk guna pencuci muka dan toner brand tu. Pencuci tu memang dah banyak tiub guna. Alhamdulillah sesuai. Nanti nurr share review ye.
Byeeee

July 4, 2017

Review : Pak Anjang Bariani Johore, Shah Alam

Halluuuu... Selamat Hari Raya semua

Baru nak up review berbuka puasa..hahaha. Bukan review berhari raya ye. Ampunnnn...baru ada masa nak review.

Masa En.KetuaUmah dah balik umah hari tu ( Dah habis projek ), dia ajak berbuka puasa kat luar... Nyiru nurr tadah kan. Al-maklum la sepanjang bulan puasa memang masak kat rumah sebab dia takde. Ke PARAM pun tak pegi sampai la penghujung puasa sebab dah malas nak masak.

Ok sambung....

Dia ajak makan nasi beriani. Macam biasa la tanya pakcik Google. Ok set!
Restoran Pak Anjang Bariani Johore, seksyen 13 Shah Alam. Waze je nanti jumpa. Restoren die kat belakang sikit. Kitorg pegi awal sebab nak booking meja takut penuh. Sebenarnya boleh juga call untuk booking.


Menu pilihan : Beriani Gam Ayam, Beriani Gam Kambing, rojak petis, tauhu bakar, sirap bandung muar, air laici.

Nasi beriani dia memang umphhhh! Dari suapan pertama. Portion die ok sedang-sedang. Nurr tak habis pun makan sebab bulan puasa memang rasa cepat full. Membazir je rasa. Makanan yang lain pun sedap.

Harga nasi beriani: RM12 - RM15 (ikut jenis).

Recommended!

En.KetuaUmah cakap memang betul-betul macam beriani Batu Pahat. Nurr tau makan je.. Asal sedap jalan..hehehe.

Ok tu je nak share. Ikut selera tekak masing-masing. Bagi nurr makanan kat sini sedap!

May 3, 2017

Review : Susu Kambing Biodex

Salam semuaaa...

Alhamdulillah dapat juga try minum susu kambing biodex. Nurr tunggu masa yang sesuai je untuk minum. Al-maklum lah tester cuma dapat 3 sachet je.. TQ Biodex sebab bagi free tester kat saya.




Rasa lemak berkrim dan tawar! Hahaha. Tapi SAYA SUKA! Sebab kebanyakan susu kambing jenis tepung yang saya dah minum mesti ada gula tambahan seperti sukrosa dll. Saya tak pasti samada Biodex ada gula tambahan atau tak. Yang pasti rasanya tak manis seperti susu kambing jenama lain yang pernah saya cuba. Biasanya kalau beli on9, seller tak akan beritahu secara details kandungan susu. Jadi, saya akan beli gamble je la. Cuma kalau ada gula tambahan atau terlampau manis, saya tak kan buat belian seterusnya.




Susu kambing Biodex ni tak bau hamis ye! Selain tak rasa manis, lemak berkrim, susu ni sesuai untuk seisi keluarga. Recommended kalau nak bagi kat kanak-kanak.




Ada 2 perisa : Original dan Coklat.

HARGA : RM45 SM / RM50 SS
Berat : 550 gram




Yang coklat saya tak rasa lagi.. Tgk nanti kalau tester tu ada coklat, nanti saya update. Kalau tanya saya, mana-mana susu kambing saya lebih suka perisa original sebab nak kan khasiat yang lebih. Kadang-kadang campur dengan kurma. Maklumlah nurr kan tengah ikhtiar untuk dapatkan zuriat. Doakan Nurr ye :)

Review : La'Rich Treatment Glow Foundation

Selamat pagi semuaaa...

Nurr tengah survey foundation yang best untuk kulit yang jenis kuat berpeluh, berminyak & senang naik jerawat. Buat masa ni nurr masih lagi menggunakan Meiko Naturactor dari Jepun.
Last week ada purchased 1 foundation ni direct daripada Owner. Produk OEM dan masih sangat baru di pasaran.




Bahan- bahan aktif : 
Minyak jojoba, Kolagen ikan salmon, vitamin C, vitamin E, serbuk mutiara dan SPF35



Ada 1 tone je.. Katanya sesuai untuk semua warna kulit dan untuk kulit berjerawat / bermasalah. Tekstur bukan matte ye tp berkrim cuma tak heavy. Harga RM25 sebab beli masa promosi. Harga asal RM29

Pro's :
1. Tahan lama
2. Kalau berpeluh tak melekat di tisu kalau lap
3. Rasa ringan

Con's :
1. Tak full coverage.. Myb kne pakai tebal / banyak layer baru cover. Nurr tak suka pakai banyak layer.
2. Tone kaler mcm tak sesuai dengan kulit nurr. Rasa mcm tak natural sebab nurr tak suka jenis yang nampak terlampau putih. Nanti nampak kelabu pulak. Hahaha

Kalau nak try mana tau sesuai boleh terus PM FB Owner : Ena Mariana Ibrahim


Memang saje tak mekap sangat sbb fokus kepada fondation kan.
( No filter )

So, hunting lagi sampai jumpa yang betul-betul best 

March 27, 2017

Penjagaan Peribadi Dan Keperluan

Selamat Malam koranggg

Tadi pegi Watson's Kajang.. Niat di hati nak beli 2 benda je. 1 pencuci muka & berus gigi yang tertinggal kat kampung je. Haa.. Jangan nak mengata dulu. Sampai dari kampung pagi tadi nurr gosok gigi ye. Guna berus gigi hotel..hahaha. Selalu kalau g travel mana-mana memang bawak balik berus gigi hotel yang tak guna tu.  Dah bayar kan kenalah bawak balik..hahaha.

Tapi......bila masuk Watson's tu ehh ade pulak la benda yang tak tersenarai terbeli sekali.

1. Olay total effect RM29.80 - Dah 2 minggu habis sebenarnya. Tunggu gaji je nak beli sambil duk terfikir nak tukar moisturizer lain yg natural. Tp bila tengok harga yg lain.. Ermm... Beli olay je la.

2. Deodorant Total Image RM16.80 - finally beli juga. Dah lama berkira2 nak beli yang ni. Beli ni pon sebab tak suka bau Nivea yg beli last week. Review banyak cakap bagus brand ni. Natural product juga.

3. Women Razor RM2.90 - haaa...paling murah beli. Brand Watson's saje. Zaman skang nak beli apa-apa kena berkira.

Yg wajib nak beli..

1. Clinelle Purifying Cleanser RM25.16 (after less 30%) - Tube ke-4 termasuk yang tertinggal kat kampung. Kalo dah tube ke-4, maknanya serasi lah. Biasa kalo x suka, 1 tube pon tak habis. Yang ni pun product natural.

2. Berus gigi Oral-B RM10.80

TOTAL di Watson's : RM85.46
Hmm...banyak jugak

Keluar dari Watson's lalu elianto pulak dahhh.. Singgah. Terbeli la pula 2 benda

1. In-Matte Lipstick RM26.91 ( harga asal RM29.90 ) - suka tekstur lipstick ni! Tak sangka elianto ada lipstick berkualiti macam ni dengan harga murah. Next time boleh beli lagi. Tadi beli code : 108 truffle. Colour macam wife Randy pakai dalam citer Urusan Hati Cik Drama Queen tu. Dapat jugak kaler tu.
(Tips : beli lipstick kne try pakai kat bibir jangan calit kat tangan. Baru tahu sesuai atau tak dengan kita)

2. Perfumes Blossom Body Mist RM19.90

GRAND TOTAL : RM132.27

OK banyak dah beli untuk bulan ni. So, untuk bulan ni duk diam-diam jangan shopping lagi tau! Adoii baru teringat kete tak service lagi! Mati la nakkkk!

March 22, 2017

Cara OFF TV Sony dalam Mode Demo

Selamat malam koranggg...

Balik keje td adoii stress betul rsnya.. Duk belakang kete bawak 30km/j. Time lalu kat bonggol tu mmg mcm berhenti terus laa... Nurr dlm kete memang membebel.. "Baik tak payah drive kalau macam tu. Park kete kat tepi jln kaki la".

Sampai umah biasa la on TV dulu.. Nk release stress katanya. Tapi....tv pulak buat hal. Adoiii.. Makin stress mak nak! TV jadi Demo mode. Asyik duk kuar benda ape ntah atas bawah.. Mengganggu betul.. Mula2 tu ingatkan kenapa. Off la TV sume. Bila on still sama. Guna remote plak tekan2 tak berfungsi pulak dahhh. Cuba nak tukar bateri, nak buka penutup bateri tu pun tak boleh! Ketat plak dahhh! Memang hampir hilang sabar dah masa ni. Ambil masa juga la tapi nasib baik boleh buka penutup tu.

Ok dh tukar bateri sume, cuba try buat cara ni :-

1. Tekan HOME --> setting --> tapi cari2 initial setting takde pulak ( FAILED )

2. Cuba tekan input di remote & tunggu blinking 10 saat sampai keluar demo mode off tapi.... Tak jadi juga ( FAILED )

Pastu give up kejap... Sambil tengok TV sambil tekan OK OK tak nak bagi yang atas bawah tu kuar. Sambil-sambil tu juga, Google cari cara. Finally! Jumpa cara ni :-

Tekan INPUT di belakang TV sampai keluar mode off di skrin. Yeah!! berjaya! Korang boleh cuba cara ni kalau cara 2 kat atas tu tak dapat nak off kan.

Selamat mencuba :) byeeee

February 14, 2017

Motivasi untuk TTCians

Assalamualaikum & selamat petang semua...

Kat bawah ni ada sedikit kata-kata sebagai motivasi yang boleh kita kongsikan bersama

*************

Aku nak beri sedikit motivasi buat isteri² di luar sana yg masih belum mengandung setelah bernikah buat berberapa ketika. Memang awal pernikahan, kita mengharapkan sgt² kehadiran zuriat. Kita akan lalui fasa menunggu agar tak datang period pada setiap bulan yg berlalu. Tapi setelah 6 bulan kawen, tak ada lagi tanda² akan mengandung, malah period datang macam biasa je, macam tak bersalah pulak ye?

Lepas tu kita pun start rasa tertekan, eh bila la nak mengandung ni. Org lain elok je bunting pelamin segala, ada yg lps pantang terus hamil lagi. Mudahnya, MashaaAllah. Kengkawan pulak jenis yg tahu je mengandung, terus update pregnancy test kit tunjuk pada semua, lepas tu tak habis cerita pasal muntah, mual, muak loya setiap pagi. Penuh newsfeed dgn cerita mereka.

Buat wanita/ isteri yg mengharapkan kehamilan, bersabarlah. Aku nak kamu semua buka mata, lapangkan perasaan dan fikir kenapa belum lagi buat masa ini direzekikan anak² buat kita.

Aku lihat ramai sebenarnya, yg boleh mudah mengandung, anak sampai 2 atau 3, tapi suami tak sayang. Kena cerai, kena tipu, malah diabaikan oleh pasangan. Mereka mudah ada anak, malah bukan seorang, tapi suami tak sayang. Kena tinggal pulak tu pun ada.

Sekarang fikir, kita yg lambat mengandung ni ada je suami siang malam dengan kita. Sayangkan kita walau takde zuriat bersama, masih bersungguh² ambil berat, dan tak curang pun dibelakang kita. Jadi, suami ini adalah suatu nikmat. Maka nikmat Tuhan yg manakah hendak kamu dustakan?

Kita suka sgt letak anak sebagai titik fokus kebahagiaan. Memang tak dinafikan, anak ini buat ibu ayah gembira bahagia sbb mereka adalah cahaya mata. Tapi kita cepat sgt lupa, Allah blh beri bahagia dengan pelbagai lagi cara sbnrnya. Allah Maha Bijaksana dan Maha Pemurah buat kita

Jangan tertekan sgt bila tak ada anak lagi. Kita kira anak² ni akan sentiasa buat kita gembira. Tapi kita tak tahu betapa besar amanah yg kita kena pikul. Lepas ada anak, bukan sahaja nak kena jaga kebajikannya dan membesarkan dia, kita kena didik dia dgn agama. Mampukah kita sbnrnya?

Kita rasa kita dah sediakan kewangan yg mencukupi jadi sepatutnya kita layak ada anak sendiri. Tapi Allah lebih tahu akan apa yg kita perlukan dalam hidup ini. Allah nak kita guna rezeki utk bahagian yg lain dulu sblm diberi kepada anak. Sebab tu, ramai pasangan yg hidup gembira dpt pergi bercuti ke sana sini. Sekarang fikir, kita rasa seronok dapat duduk rumah jaga anak, tapi ada sahaja yg akhirnya bosan sebab asyik kena duduk rumah jaga anak. Sementara Allah beri rezeki dan peluang nak travel saja sini, nikmati dan syukurilah. Sebab bila dah ada anak nnt takut kita sibuk di rumah terus tak dapat pegi mana² lagi. Itu barangkali.

Terlalu memikirkan nak ada anak, smp kita lupa ada pasangan yg mudah sgt nak dpt zuriat sampai akhirnya mereka "tak mahu" ada tambahan zuriat. Mula la keluar alasan, belum ready, takde keperluan nak anak ramai dan ekonomi gawat. Mereka pula tak percaya pada ketentuan rezeki. Lepas tu sibuk pasang implan, ikat rahim, makan pil perancang dan bersusah payah la sedaya upaya agar takde janin dalam rahim mereka. Hidup asyik memikirkan eh tak suka la nak mengandung, alah lecehlah mengandung,ala "eksiden" pula, ala kenapa cepat sgt mengandung, penat la tak larat la.. Merungut sahaja!

Allah mahu beri atau belum memberi, itu atas kehendak dan kekuasaanNya. Kita tak perlu banyak mempersoalkan apa yg Allah swt dah rancangkan buat kita. Kadang kita lihat, dah kawen bertahun² takde anak, rupanya ada takdir lain yg mendatang, suami pula bermasalah. Itu tandanya Allah swt tak mahu membebankan kita. Kita kira anak itu satu²nya pengikat kasih sayang suami. Ada terlalu ramai jangan sampai kita jadi tak terurus diri. Suami kalau ikhlas syg, takde anak pun dia akan sayang sampai mati. Aku pernah dengar, anak dah 7 org tapi masih curang pada isteri!

Hidup ini perlu banyak belajar utk mensyukuri segala nikmat yang diberi. Setiap hari ucap Alhamdulillah, terima kasih Allah sebab bagi pelbagai nikmat tak terhitung banyaknya. Terlalu runsing nak ada anak, jangan buat diri alpa bahawa Allah itu merancang dgn cintaNya. Apa yang kita tak dapat di dunia, bakal disediakan nikmat yg lebih besar di akhirat sana.  Kata kuncinya, sabar. InshaaAllah

Credit to FB : Zety Anuar

*************

Saya masih berharap akan ada rezeki zuriat akan menyusul dalam masa terdekat.. Aminn. Doakan saya ye!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons