April 19, 2011

Online Shopping Semakin Popular

Selamat Pagi Semua! Monday Blues kan bagi yang baru bekerja hari ini..hehe...Aku masuk keje 2pm nanti. Tu yang sempat je masukkan entry baru ni.

Hari ni nak citer pasal Online Shopping yang agak popular di kalangan kita. Macam aku sendiri, aku pun suka shopping online. Tak payah susah-susah nak keluar..Selalunya aku banyak shopping kat facebook sebab aku kan facebooking..hehehe
Surfing Internet ---> Order ---> Buat Payment ---> Tunggu Barang Sampai 


Walaupun ianya agak mudah tapi shopping online ni tetap mempunyai risiko. Jadi kita kena pandai dan cuba tengok history pembeli lain. Then baru boleh shopping. Selalu apa yang korang shopping?

Macam aku selalunya aku akan shopping baju, perfumes dan mekap je la. Tapi kadang-kadang kita tengok dekat gambar yang display cantik tapi bila dah sampai tak berkenan pulak. Pastu kalau beli dress ada yang labuh dan ada yang singkat tapi tak boleh tukar dan pulangkan balik. Ni la salah satu daripada risiko. Setakat ni aku tak pernah kena tipu lagi. Dan yang penting semua barang yang aku beli selamat sampai.



Semalam tetiba member aku bagitau dia nak beli CCP (Cocoa Colagen Power Plus) tapi nak tunggu barang sampai dulu baru bayar..adess...cik kak oh cik kak! Orang beli Online kena bayar dulu baru dapat barang. Mana ada barang sampai dulu baru bayar. Banyak pulak tu bukan 1 set je. Tapi mengenangkan housemate aku terpaksa la keluarkan dulu RMxxx++ untuk beli barang tu. Tinggal bape hengget je ade dalam acc bank aku. sabar je la! Alang-alang dah macam ni, baik aku jadi supplier terus. Maaf ye harga terpaksa dinaikkan dr RM50 ke RM52 sebab harga postage dah naik. Paham-paham la ye..Tapi tu aku rasa dah kira murah sebab harga pasaran RM59.90. SAPE-SAPE NAK BELI DENGAN AKU BOLEH YE!

Alamak! Lapar pulak..nak pegi makan kejap 


3 berani bersuara:

aku yang tak femes said...
This comment has been removed by the author.
aku yang tak femes said...

ko ni nak promot barang ke nak citer pasal shopping online? =p

ada orang takut berurus niaga online ni sebab :
- takut dapat produk fake yang berkeliaran di luar sana.
- takut kena tipu, eg : barang tak dapat, barang rosak atau buyer lesapkan duit...

buat masa ni Alhamdulillah tak pernah kena tipu lagi, cuma pernah jugak barang yang sampai tak sama macam dalam gambar, atau tak seperti yang aku expect. jadi skali je la aku deal, lepas tu takde lagi...so kalau orang jenis fussy sangat, better pergi kedai aje....

jadi macam nur tulis tu, kena la research latar belakang penjual tu, kalau banyak sangat feedback negatif atau tak ramai yang beli kat dia... lebih baik jangan beli. takut2 duit dah bayar, barang tak sampai2....

tapi pastikan kite betul2 yakin nak beli barang tu, jangan last minit kata tak jadi pulak, padahal sebelum tu ye ye cakap dah confirm nak... bukan ape, nanti menyusahkan dan buang masa penjual je. ini yang dipanggil "backout buyer" esok2 penjual tu memang malas nak layan kite lagi...

nurr said...

@Aku tak femes

Dua2..haha..sambil citer pasal shopping, pomot skali..saje jew..haha

Orang takde experience memang akan rasa takot nak shopping on9 ni. Tapi macam yg aku dan ko ckp gak la kan. Research betul2..

kadang2 bukan yang jual je fake..buyer pon ade yang fake. tu yg menyusahkan.

Macam yg cik ain ckp yg fussy2 tu baik pegi beli sndri kt kedai..senang..kan3x

Hati pun senang

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons