Salam semua.. Selamat berhujung minggu :)
Ok menu utama untuk hari ini atas permintaan En. Suami
Tadaaaa.....
Ikan Masak Lemak Tempoyak
Kalau makan siap tambah lagi tu maknanya sedap la tuuu....ok puji diri sendiri :p
Ni nurr guna ikan nyonyok ( Actually 1st time dengar nama ikan nih ) ... Sebab kat Kelantan tak penah dengar plak nama ikan ni...hehehe... panggilan lain-lain kot. Nurr tak kenal sangat nama-nama ikan ni..opsss...kantoi
Nurr kongsikan resepi dengan korang semua ye.. resepi ni untuk 2 orang makan
Bahan-bahan
Ikan 2 ketul
4 ulas bawang merah
3 ulas Bawang Putih
1 batang Serai
10 biji cili Padi
Kunyit ( Nurr guna serbuk kunyit je )
2 keping asam
2 sudu besar tempoyak
Santan
Bendi ( boleh digantikan dengan lain-lain yang korang suka )
Garam + gula secukup rasa ( Nurr tak guna ajinomoto )
Cara memasak
1. Tumbuk / kisar bawang merah+putih, cili padi, serai & kunyit
2. Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk / dikisar tadi sehingga naik bau
3. Masukkan santan dan sedikit air. Tunggu sehingga menggelegak sedikit
4. Masukkan tempoyak, garam & gula secukup rasa serta asam keping
5. Masukkan bendi & ikan
6. Tunggu ianya masak dan siap untuk dimakan.
Yeay! senang kan?
Selamat mencuba & menjamu selera
0 berani bersuara:
Post a Comment