March 11, 2011

PC Brand (Survey)

Malam ni tetiba jew nk wt survey pasal PC/Laptop/Netbook yg menjadi pilihan pengguna2 di Malaysia. Mungkin ni juga boleh dijadikan salah 1 info kepada sesiapa yang merancang untuk membeli PC/Laptop/Netbook baru. Saje2 post kt status fesbuk..nmpknye ade yg reply..tQ2

Bukan senang nak pilih dan yang penting sama dengan kehendak dan tujuan pc/laptop/netbook yang kita guna. Mesti ade yang pening2 lalat dan rambang mata nak pilih Oleh itu, adalah bagus sekiranya kt umah lagi dh set nk beli yg mn 1

Di sini saya senaraikan beberapa brand serta sebab2 yg menjadi pilihan mereka. Tapi brand2 ni tidak mengikut susunan:


DELL
Chomprak PuyuDell mantop.. Lektop Dell..i gune 7taun gune tnpe rosak..Sume model hebat.. Main game grafik smart.. Ringan dan padat.. 24/7 on tadak masalah..Lepas 5taun bru bateri stat2 nk kong..Sgt puas ati..Thumbs up to Dell..


Muhamad Amirullahdell ... mmg terbukti ...online order... byak dia bg OS ori.. upgarde free.. warranty .. kalo rosak xpyah nk g anta .. tp technician dell turun cari locate problem fre FOC


ASUS

Hasz Jackbrand asus..

yang aku pkai skang nie model k401j..

ok jer.. 24/7 aku on... still sejuk je,,,
x pnas pown.. sebab die 25% cool...



kelemahan model nie
grafik x power sebab pakai grafik intel GMA4500M..
kalo stakat nk buat kije biase2 ngan fotoshop sket2 boleh la...
tp kalo nk main macromedia flash ngan after effect better cari brand asus gak tp yang pakai Nvidia.. processor intel baru best.. 


bg aku kalo yang netbook kecil, aku kurang sket...
1 sebab.. kalo windows corrupt.. nk fomat susah sebab x de cd/ dvd rom.. kena pakai external converter atau pon pakai usb.
nie just my opinion...


COMPAQ


Hasz Jack
aku penah jugak pakai laptop band compaq cq40-115AU..

tp rosak sebab processor amd.. cepat panas...

TOSHIBA



Hasz Jack
toshiba : grafik bagus.. sound cantek... tp speaker cepat rosak.. 



MAC BOOK PRO



Ellypunkykalau aku, pc aku pilih DELL, tahan lasak,

tp kalau nak graphic best, MAC BOOK PRO lah!! tapi handling OS dia agak pening sikit bg yg x x biase pakai apple product!


graphic dia, ya Allah, mmg cantik! aku pakai MAC dah 10 tahun x pernah complain, nak format dia mmg lain sikit je, tp x susah, ye la cume mac book tu mahal la





Yang atas ni hanya pendapat beberapa orang responden saje. mungkin ade pengguna lain yang mempunyai pandangan dan pendapat yang berbeza. Macam aku sendiri, Netbook Asus Eee Pc (Intel Atom, Dual Core CPU) yang jadi pilihan aku. Ape pon yang menjadi pilihan kamu sume, itu kehendak masing2..tepuk dada tanya selera. 



Yang penting sebelum membeli, fikir dulu keperluan dan rajin2 la survey tanya pendapat org2 yg berpengalaman supaya nanti xde la nyesal salah beli kan 








2 berani bersuara:

aku yang tak femes said...

aku tak nak komen. jadi tukang vote je.

aku vote... DELL

sayang DELL

nurr said...

aku xtaw yg mn ok....hahaha...
org ckp asus bagus aku beli asus...
Dell serik nk pkai sbb susah nk dpt spare part

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons