December 8, 2016

Perkahwinan Tanpa Zuriat?

Selamat malam semua.

Ada sedikit warkah yg lalu kat wall FB nurr. Nurr copy paste dan kongsikan dengan semua

:: PERKAHWINAN TANPA ZURIAT ::

"Berat mata yang memandang, berat lagi bahu yang memikul"... Pepatah lama yang hanya akan difahami oleh mereka yang bernasib sama..

Tiada satupun pasangan suami isteri yang telah ALLaH satukan dalam pernikahan yang sah yang tidak mahukan zuriat.. Tapi rezeki manusia itu berbeza-beza.. Ada yang sudah bernikah bertahun-tahun lamanya tapi masih belum ada rezeki anak..

Orang keliling hanya tahu bertanya dan berkata tanpa fikir perasaan orang lain..

"Rugi kalau dapat anak lambat.. Nanti bila dah tua, anak-anak masih kecil"

"Jangan la biar lama-lama baru nak dapat anak.. Takut nanti tak sempat nak menimang cucu sendiri"

"Takde berubat mana-mana ke? Cubalah ikhtiar"

"Orang perempuan ni kalau dah kahwin tapi takde anak, dah serupa macam kain buruk"

"Bro.. Air mani kau tak power kut..."

MashaALLaH... Yang berkata dan bertanya pun seolah-olah seperti tiada iman.. Ingat anak ni macam beli air kat vending machine ke? Masuk duit, tekan punat nak jantina apa, terus keluar anak tu? Satu lagi, pasti ke yang kita akan hidup sampai tua? Sedangkan Nabi ALLaH Zakaria a.s. diuji dengan tiada zuriat sehinga Baginda tua.. dan Baginda tak putus-putus berdo'a memohon agar dikurniakan zuriat.. Sesungguhnya tiada yang mustahil bagi ALLaH SWT.. Akhirnya Nabi Zakaria a.s. dan isterinya yang mandul dikurniakan seorang anak iaitu Nabi Yahya a.s.

Hanya mereka yang faham saja akan benar-benar mengerti.. Setiap bulan si isteri berdebar menanti kedatangan haid dengan harapan biarlah "sangkut".. Alangkah kecewanya hati, alangkah sedihnya hati bila tiba-tiba "bocor".. Air mata cepat-cepat dikesat agar jangan sampai suami nampak.. Serta-merta terus berpura-pura gembira seolah-olah takde apa yang dirasa kerana taknak suami turut kecewa..

Bukan taknak ikhtiar.. Fitrah manusia itu sendiri berikhtiar.. Zaman sekarang dah ada macam-macam teknologi canggih.. Tapi bukan semua orang mampu.. Katalah kalau mampu sekalipun, bohong kalau takde rasa bimbang.. Bagi si isteri, bagaimana kalau terbukti memang dia tak boleh mengandung? Bagaimana penerimaan suami nanti? Apa fungsi seorang isteri? Perlukah diizin suami menikah lagi?
Bagi si suami pula, bagaimana jika terbukti dia tak mampu memberi zuriat? Hancurkah ego seorang lelaki? Hilangkah kejantanannya? Bagaimana harus dijelaskan kepada isteri? Semua ini memerlukan tahap redha dan persediaan mental yang amat tinggi.. Ada juga suami yang salahkan isteri setiap bulan apabila isteri datang haid.. Seolah-olah isteri itu yang menentukan dia mahu hamil atau tidak.. Tak semua pasangan mampu duduk bertentang mata untuk sama-sama menyelesaikan masalah ini..

Hati isteri mana yang tak tersentuh melihat suami mendukung anak orang lain? Hati suami mana yang tak terkilan melihat isteri membelek-belek dan merenung pakaian bayi yang comel-comel ketika keluar shopping bersama?

Anak angkat... Memang mudah untuk dilafazkan tapi tak semua pasangan mampu melakukannya.. Ada suami yang berkeras hanya mahukan zuriat daripada bakanya sendiri.. Ada pula yang memikirkan masa depan anak itu nanti.. Bagaimana nak hadapi waktu untuk menjelaskan status anak itu nanti bila dia sudah dewasa.. Satu lagi yang ramai terlupa.. Anak angkat juga merupakan rezeki anugerah ALLaH.. Bukan semua pasangan ALLaH hadiahkan anak angkat.. Ada kes yang bertahun-tahun mencari anak angkat tapi ada je halangannya.. Duit dah keluar, tapi akhirnya si ibu ubah fikiran.. Ada juga yang memohon di Jabatan Kebajikan Masyarakat tapi proses itu tidak semudah ABC.. Banyak prosedur dan saringan yang akan dilakukan.. Akhirnya penantian itu jadi terlalu menyiksakan..

Kepada pasangan yang ALLaH uji tanpa zuriat lagi, kuatkanlah semangat kalian.. Mungkin ALLaH nak bagi masa untuk kalian kuatkan ikatan perkahwinan.. Mungkin ALLaH nak kalian enjoy honeymoon lama sikit.. Bersangka baiklah kepada ALLaH.. Jangan putus berdo'a dan cubalah cari masa yang sesuai untuk berbincang suami isteri.. Pilihlah jalan terbaik.. Jika nak ikhtiar, biarlah dipersetujui oleh kedua-dua pihak.. Bagi keluarga, sanak saudara dan rakan taulan, hentikan soalan-soalan yang boleh mengguris perasaan.. Ini semua hak mutlak ALLaH.. Mempersoalkan zuriat seseorang sama seperti mempersoalkan Qada' dan Qadar ALLaH.. Hati-hati jangan sampai jatuh kufur.. Bagi yang sudah ada zuriat, jangan sombong dengan mereka yang masih belum ada zuriat.. Kita tak tahu nasib anak kita nanti macam mana.. Apa jadinya dia bila dewasa.. Betul, anak yang soleh/solehah boleh membantu ibu bapa di Akhirat.. tapi anak juga mampu menarik tangan ibu dan bapa ke Neraka.. Jangan sibukkan hal orang lain sehinggakan hal mendidik anak itu kita abaikan..

Kepada yang masih mencuba, amalkanlah do'a Nabi Zakaria a.s. iaitu Ayat 89 daripada Surah al-Anbiya'..

Pastikan isteri ambil EPO, Acid Folic dan Vitamin E 400 secara berterusan dan suami pula makan Multivitamin (apa-apa brand pun boleh).. Boleh beli di farmasi untuk stabilkan hormon dan sihatkan sperma.. Pastikan "bersama" di antara hari ke-9 sehingga hari ke-21 daripada hari haid pertama dan mesti "bersama" setiap 4 hari sekali dalam tempoh 13 hari ini.. Ini waktu subur wanita dan tempoh 4 hari sekali memastikan sperma suami berada dalam keadaan kualiti yang paling optimum.. Ramai lelaki berpendapat air mani yang tersimpan lama adalah lebih baik, tetapi ianya SALAH! Menurut pakar perubatan, air mani lelaki berada dalam keadaan yang paling sihat adalah ketika ia  minimum 3 hari dan maksimum 5 hari. Selepas hari ke-5, sperma di dalam air mani mula bertukar menjadi sperma yang tidak berkualiti lagi. Para suami semua sila ambil perhatian!

xoxo

Semoga Allah makbulkan doa kami untuk menimang cahaya mata.
TTC : 4y2m

Review : Bourjois Blusher

Salam semuaaa...

Enty ni dah taip masa weekend aritu lg. So, nurr nak share review sikit dengan korang. Jumaat lepas nurr rehat awal. Pukul 11am-1:30pm. So, nurr ajak member pegi Watson's kat Alamanda nak cari blusher.. Dah lama nak cari tapi asyik tak jumpa yang nak.

So, semalam try test brand bourjois. Tak penah try pon sebelum ni. Tengok kaler macam cantik untuk kulit sawo matang sebab kaler blusher ni macam oren2 sikit.




Ada cermin dan berus kecik 

Nurr guna ni je untuk mekap harian


Bila dah snap pic tak nampak sangat.. Kaler dia macam natural je. Korang kena letak banyak sikit untuk bagi terang. Lagi satu bau die macam bedak cina...alaa..bedak cina yang dalam bekas petak tu la. hahaha. Lepas tu baru perasan ada tulis 1863. Nurr rasa blusher ni dah wujud sejak tahun 1863 lagi. Fuhhh lama tuuuu. So far blusher ni ok. kaler die cantik.

Ok tu je nak share. byeeeeee



December 2, 2016

Perjalanan Try To Conceive (TTC)

Assalamualaikum
Salam Jumaat semua :)

Dah penghujung tahun 2016.. Cepat masa berlalu. Maknanya dah 4 tahun nurr TTC. Tapi rezeki zuriat masih belum memihak kepada kami. Mungkin belum sampai masanya lagi. Tipu cakap kalau hati tak terusik. Tipu cakap kalau tak terasa jauh dari orang2 tersayang.

Nurr ada join group DKH di Facebook. Rupanya ramai yang senasib. Ada yang 10 tahun lebih masih menunggu. Apa orang-orang seperti kami perlu hanyalah sokongan moral. Tak perlu menjatuhkan atau mengaibkan kami. Kami juga punya hati..

OK dah untuk sesi luahan perasaan. Nurr nak kongsi sedikit ilmu yang nurr dapat daripada pakar O&G dan juga kawan-kawan yang senasib.

Berapa tahun baru boleh dipanggil Trying to Conceive (TTC) atau cuba untuk hamil?

Jika hamil dalam tahun pertama perkahwinan, ianya dikira sebagai conceive secara natural dan korang bukan dalam fasa TTC.
Jika setahun lebih berkahwin, korang masih belum juga hamil, baru lah dipanggil fasa TTC. Mencuba untuk hamil.
Jadi tiada ye istilah berTTC padahal baru 3 bulan kawen dan telah hamil. Pastu pegi gebang kat orang yang bertahun-tahun tunggu rezeki hamil buat itu buat ini. Tu dipanggil conceived secara natural ye! Alhamdulillah rezeki awak awal.

Jika setelah 1 tahun mencuba tetapi masih gagal, korang kena dapatkan nasihat & rawatan untuk check tahap kesihatan.
Tetapi jika yang berkahwin lewat, dlm usia 30 tahun ke atas dan setelah 6 bulan belum berjaya untuk hamil selepas kawen, perlu segera dapatkan rawatan ye!

Nurr dulu pun kahwin lambat.  Umur 28 tahun. Dulu selalu ingat, kalau kahwin je tetttt terus dapat anak. Rupanya tak...berbalik kepada rezeki juga. Masa tu takde sape2 bagi nasihat dan tak tahu nak rujuk dengan siapa. Masa tahun pertama tiap bulan check UPT -ve & kecewa. Masuk tahun ke-2 nurr dah tak fikir apa-apa. Enjoy je life.. Masuk tahun ke-3 baru terhegeh-hegeh nak g buat check up. Kenapa tahun ke-3 baru ada kesedaran? Hukhukhukhuk... Sekarang dh masuk tahun ke-4.. Tahun depan dah umur 31 tahun. Sedih sangat rasa. Bukan tak bahagia cuma rasa tak lengkap.... Orang yang penah rasa je akan tahu apa yang nurr rasa.

Ubat, supplement, jamu? Apa yang tak cuba. Dari yang mahal sampai ke murah. Semua dah try.. Bukan setakat tu je... Siap ade yang perlu cakap "tak reti buat".."malas buat".. Penah dijadikan bahan jenaka di khalayak ramai.. Allahu.. Saya tak kuat awak T__T

Korang yang baca ni... Nurr tak minta banyak. Doakan nurr berpeluang melahirkan umat nabi Muhammad SAW.
Nanti ada masa nurr ceritakan apa produk yang penah nurr amek ye :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons