February 28, 2015

Dinner Texas Chicken

Selamat malam semuaaaaaa...

Alhamdulillah baru siap dinner.
Tapau fast food je... Petang tadi keluar cari simcard prepaid broadband Digi dari Putrajaya - Bandar Baru Bangi - Bangi - Kajang. Punya lah jenuh cari..Last-last sampai ke Metro Kajang mencarinya.

Masa kat Kajang tu En.Suami nak makan Texas Chicken pulak. Tapau je la sebab dah lewat petang. Sebelum ni pernah makan masa bulan puasa hari tu. Beli Mexican Wrap tapi nurr tak suka sangat. En. suami suka laa.. Kali ni nurr try Mexicana Burger pulak.



Tadaa...rasa dia ala-ala Zinger Burger KFC tu. Cuma dia rasa spicy sikit.. Ada la resepi rahsia Mexican Kannn... Nurr memang suka makan Zinger Burger, jadi Mexican Burger ni boleh dijadikan menu pilihan selain KFC. Harga pun not bad. 1 set ada air, kentang  dan harga RM11.90 sahaja.

Oh satu lagi kalau pegi sana jangan lupa try Askrim Sundae. Best gilerrr! Sebab lain sangat rasanya. Nurr bukan penggemar sundae. Tapi bila makan sundae Texas Chicken ni, 1 sudu pertama dah cakap kat En. Suami " Sedapnyeee!!". Sundae tu En. Suami punye. Dah sedap sangat, nurr pun apa lagi...share sekali la..hehehe....

Malam-malam makan fast food ni takde la risau sangat. Gemuk? it's ok sebab boleh makan benda ni ----> BENDA TAK NAK BAGI GEMUK

Nanti korang try la Texas Chicken ni. kat Kajang ada..kat IOI Mall Putrajaya pun ada ;)


February 27, 2015

Bertukar kepada ubat gigi tanpa Flourida

Salam Jumaat buat semua pembaca blog nurr..

Pernah tak korang terbaca / diberi tahu / buat-buat tak tahu berkenaan bahayanya ubat gigi berflorida?
Lepas nurr beli & baca buku Deathly Mist yang ditulis oleh Jerry D. Gray, nurr dah mula teragak-agak untuk guna ubat gigi yang mengandungan Florida.




Korang patut baca buku ni. Dalam buku ni penulis mendedahkan banyak konsiprasi yang dilakukan untuk rosakkan kesihatan dunia. Jerry D. Gray ialah seorang Jerman yang dibesarkan di Amerika dan juga bekas tentera US.

Dah baca buku ni tak kan nak guna lagi kan ubat gigi berflorida kan?
Oh tidak sesekali.

Pegi Mydin hari tu ada ternampak ubat gigi jenama Halagel. Terus je rembat.


Yang bestnye ubat gigi ni..Nurr rasa bersih sangat2 gigi..sampai ke petang gigi tetap rasa bersih. Serius tak tipu!
Nurr bukan nak promot ke ape..sebab nurr bukan duta produk Halagel pun. Cuma just nak share serius gigi rasa licin dan bersih je, Sebelum ni guna ubat gigi lain, rasanya lepas makan tengahari dah terasa tak berapa nak bersih.

Kenapa nurr dah tak nak guna ubat gigi berflorida?

April 7th, 1997, the United States FDA [Food & Drug Administration] has required that all fluoride toothpastes sold in the U.S. carry a poison warning on the label. The warning cautions toothpaste users to: "WARNING: Keep out of reach of children under 6 years of age. If you accidentally swallow more than used for brushing, seek professional help or contact a poison control center immediately."  
80 peratus daripada golongan muda di beberapa kota di Amerika Syarikat telah mengalami fluorosis gigi, yang mana tanda pertama yang dilihat akibat pendedahan Fluorida yang berlebihan. Fluorida juga menyebabkan kekurangan kalsium, yang boleh membawa kepada osteoporosis, penipisan tulang, keretakan, anemia, dan penyakit riket.US Public Health Service telah menyatakan bahawa Fluorida membuat tulang lebih rapuh dan enamel gigi lebih berongga.Fluorida juga menyebabkan penuaan sebelum masanya kerana ia merosakkan enzim. Ini memberi kesan kepada sistem kekebalan tubuh, sistem pencernaan, sistem pernafasan, peredaran darah, hati, buah pinggang, tiroid dan fungsi otak. Fluorida juga boleh menyebabkan hiperaktif dan IQ yang lebih rendah di kalangan kanak-kanak.

Nak beli tapi tak tahu kat mana?
Boleh beli online dengan Pn. Amalina ni. Dia pun ada jual Cocoa Tamar jugak. Cuba lah tanya kat FB dia :)
Beli online senang..nanti delivery depan pintu umah.

**Selamat bertukar ke ubat gigi tanpa florida ye semua :)
Yang penting Halal.


February 26, 2015

Review : Herb-lax Shaklee

Assalamualaikum dan selamat pagi semua..

Waaaa dah hari Khamis..Esok dah Jumaat. Pastu lusa yeayyy!!
Cepat betulkan masa berlalu. Macam semalam je hari Isnin.

Nurr nak citer satu benda. Perkara ni sangat memalukan terutamanya bagi seorang perempuan.
BUNCIT! ko ghaserr??

Aduyaii tak tahu nak citer macam mana. Pssttt kita cakap kita-kita je la ye. Sebelum raya cina hari tu, nurr ngan kawan nurr ada beli beberapa produk Shaklee. Yang nurr nak citer ni pasal Herb-lax.



Herb-lax ni memang bagus untuk perut.

Testimoni nurr sendiri :
Baru 2x telan herb-lax perut rasa lega sangat...Ringan je rasa...selalu rasa kembung, buncit. Ni perasan macam kempis sikit. Mungkin dia buang sisa toksin kat dalam perut. Nurr telan 2 biji je sebelum tido.

Testimoni kawan nurr aka k.ita :
K.ita takde bagi apa-apa feedback kat nurr masa dia telan 2 biji. Lepas dia telan 4 biji sebelum tido baru dia bagi tahu nurr, "Baguslah!" sambil tunjuk isyarat ibu jari.

Pengambilan Herb-lax ni 2-4 biji sehari bergantung kepada keperluan badan kita. Herb-lax ni bukan buat kita rasa  asyik nak ke toilet macam julap tu. Tidak tidak...Macam biasa je waktu pagi mesti "membuang" dulu. Cuma dia lawas je untuk keluarkan toksin-toksin tu semua.

Herb-lax ni nurr memang sarankan untuk sesiapa yang ada sembelit atau pun perut buncit.
Bagus juga untuk sesiapa yang ambil ubat kurus tetapi macam takde kesan. Ini mungkin kerana perut kita penuh dengan toksin sampai ubat yang kita ambil tu tak dapat diserap dengan berkesan.

Untuk kurus nurr syorkan pengambilan dengan Alfalfa dan Lecithin atau Lecithin sahaja.

Ni je la review yang nurr boleh kongsikan. Nanti nurr bagi review produk Shaklee yang lain.

Nak beli Herb-lax? KLIK SINI 




February 18, 2015

Kekakuan Sendi? Oh tidak!

Assalamualaikum dan selamat petang.

Pernah tak korang semua alami kejadian macam ni?
Tengah sedap-sedap baring sambil tengok TV. Pastu letak tangan kat kepala. Selang dalam 30 minit nak betulkan balik tangan tak boleh! Sakit dan seolah-olah kaku! Arghhhh! Panik! Gila tak panik tangan takleh gerak. Terpaksa la gunakan tangan satu lagi untuk bantuan luruskan balik tangan.

Mula-mula nurr tak tahu kenapa jadi macam tu. Rupanya ada kaitan dengan kekurangan kalsium dan juga mungkin faktor usia menyebabkan sendi sedikit terjejas. Kalau waktu malam / cuaca sejuk mesti terasa sendi sakit dan menyucuk-nyucuk. Abaikan je la sebab rasa muda lagi ( tak sedar diri betul mak jemah nih ). Lagi setaon nak masuk 3 series.. sedar la sikit! En. suami selalu je cakap "awak tu bukannya muda lagi. Kena la amek supplement".

Akhirnya nurr beli juga supplement sebab sendi bahu kaku. Mencegah lebih baik dari merawat. Risau takut lumpuh ke. Sape tau kan? Kalau operate? No no no! Jumpa doktor pun takut. Ini kan pula nak operate. Mintak dijauhkan laaa...

Apa yang nurr beli? Apa lagi kalau bukan produk Shaklee yang terbukti berkesan.

Korang cubalah gabungan ostematrix (untuk tulang) dan AJHT ( untuk sendi ). Kombinasi Ostematrix + AJHT ni memang terbaik! Korang cubalah. belum cuba tak tahu kesan dia.





Kalau nak beli boleh terus ke blog chanteqsihat
atau boleh juga whatApps nurr 0177533563 / PM je kat FB : Tuan Putri Nurr 


( Untuk pembaca blog nurr, nurr bagi harga kasih sayang )
Kod : Nurrstyle




February 17, 2015

TTC Part 2

Assalamualaikum..

sambungan dari TTC Part 1

Nak citer 4,5 hari ni macam tak bape sihat. Pening, loya, rasa menggigil. Padahal makan tak pernah skip. Kalau malam sekali pun tetap makan walaupun coco crunch dengan susu. Tak nak letakkan harapan setinggi gunung takut-takut ni sindrom PMS atau badan berangin.

Masuk hari ini dah 2 hari Cik. P lewat. Berjaga-jaga juga sebab ada jugak terasa sesekali sakit perut. Dah buat UPT tapi -ve. Kalau dah -ve tu maknanya takde la tu ye?. Mungkin Cik P saje nak bergurau. Tak pun dia pegi holiday sampai terlupa nak balik..Opss..gitu plak..hehe..

Tapi kadang-kadang kalau kita tertunggu-tunggu cik P, dia pon mula la malu-malu. Sabar je laa... Just wait & see.. Ada rezeki ada laa...haaa nampak tak betapa redha dan pasrahnya di situ..hehe

Nak share macam-macam yang nurr dah cuba

  • Buah zuriat
  • Minum susu kambing blend dengan kurma
  • Minum dherb tu
  • Minum pati gulsan
  • Makan buah delima
  • Urut dengan bidan kampung


tapi tu lah..orang cakap kalau dah belum rezeki, memang tak kan ada la. Walaupun banyak dah berikhtiar



***Doakan nurr dapat baby :)


February 12, 2015

Perginya Tuan Guru Nik Aziz

Assalamualaikum.....

Allahuakbar... Allahuakbar... Allahuakbar..

Innalillahi wainna ilai hirajiun...
Perginya seorang ulama yang dihormati, yang disegani dan disayangi.. Tuan Guru Nik Aziz.

9:45pm 12/2/2015, Pulau Melaka

Tiada kata-kata yang dapat diungkapkan..
Dari Dia kita datang & kepada Dia kita kembali.

Jangan lupa pesanan allahyarham...teruskan perjuangan menegakkan Islam sebelum kembali mengadap ilahi..

February 10, 2015

Review : Ostematrix Shaklee


Salam semua kawan-kawan pembaca :)

Entry ni Nurr nak cerita pengalaman my mum yang ambil ostematrix shaklee ni.

Mula-mula nurr beli ostematrix ni bersama dengan AJHT untuk Abah nurr sebabnya abah jatuh pokok dan kaki retak. Disebabkan ostematrix tu ada lebih (120 biji sebotol), nurr cakap kat my mum kalau sakit pinggang ke lenguh-lenguh ke kebas-kebas ke telan je ostematrix. Kalau bagus kenapa ada lebih? Mesti korang akan tanya macam tu. Orang tua biasa la...bab ubat ni susah bebeno kecuali kalau sakit dah tak tahan. Nak tau tak nurr setiap hari call tanya abah dah makan ubat belum. Siap reminder kat my mum paksa abah makan ubat. Oh abahku!




Ma nurr memang selalu mengadu kebas-kebas tangan. Selepas didiagnos ada sakit saraf, ma nurr penah sakit pinggang sampai ke pinggul sampai jalan pun terbongkok-bongkok. Time ni memang tak boleh buat apa-apa sebab sakit. Dah pergi ambil injection tahan sakit kat klinik kesihatan tak jadi apa-apa. Ma nurr pun jenis susah juga nak makan ubat. Mungkin sebab dah tak tahan sangat-sangat, akhirnya dia telan juga ostematrix.  Korang tahu apa yang jadi? It's miracle! Syukur sangat-sangat, ma cakap dah tak sakit pinggang dah. Suara pun dah ceria. Bila tanya "Ma makan ubat apa?". Dengan bangga dia cakap "Ma makan ubat yang klong beli la. Ostematrix". Syukur Ya Allah.

Sebab tu nurr suggest sesiapa je yang ada sakit-sakit macam ni cuba la ikhtiar ambil Ostematrix. Nak lagi best add-onn AJHT atau Omega Guard. Hadiahkan lah kepada ibubapa kita di kampung. Kesihatan mereka di saat lanjut usia ni sangat bernilai.

Kalau sesiapa yang berminat nak cuba / hadiahkan kepada orang tersayang boleh beli dengan nurr. Nurr bagi harga kasih sayang :)

FB : Tuan Putri Nurr 
017753356 ( WhatsApp / Telegram )
ID 924532

Oh lupa nak sharing..bulan Feb 2015 ni ada promosi untuk Ostematrix.
BUY 6 FREE 1 atau BUY 2 Less 5%

XOXO


February 6, 2015

Wang Hantaran : Apa Pilihan Korang?

Salam Jumaat dan selamat pagi.
Semoga semua pembaca blog nurr dirahmati olehNya.




Nak citer pasal mas kawin tapi tak tahu macam mana nak mulakan. Ermm..... OK lah senang citer nurr ceritakan berdasarkan kisah benar & pengalaman sendiri la ye.

Mas kahwin / duit hantaran ni biasanya pihak lelaki la yang akan terasa bebanannya kan. Kalau boleh nak bagi sikit je kan. Betul ke tak? Hahaha... Jawab jangan tak jawab. Nurr asal dari Kelantan, so mas kawin = wang hantaran. Masa tu nurr tak tetapkan pun berapa mas kawin tu (Biar pun sejak zaman sekolah dah pasang niat nak 8K paling minimum). Hahaha..gittewww.. Nurr cakap je kat En.suami, bagi la berapa pun asalkan ikhlas.

Nak dijadikan cerita, dalam masa proses persediaan tu kami berdua mengalami kesukaran aka sedikit ujian dari Allah (Masa tu tahun 2010). Setelah nurr berfikir dan berfikir...muhasabah diri...fikir baik buruk. Bincang dengan En.suami (walaupun pada mulanya dia tak setuju), namun akhirnya dia akur lepas nurr tegaskan betul yakin nak dinar sebagai mas kahwin.  Ini adalah satu cara macam mana nak elakkan orang bercakap-cakap? Al-maklumlah orang-orang ni kadang-kadang kalau mas kawin/wang hantaran sikit pun bercakap jugak. Yela soalan pertama yang biasa orang tanya " Berapa duit hantaran?". Makin banyak wang hantaran yang diterima, opkos la tanggapan tu makin tinggi. Jadi nurr minta wang hantaran nurr dalam bentuk emas iaitu Dinar. Nurr mintak tak banyak pun..5 Dinar je. Tapi alhamdulillah rezeki dari Allah, En.suami hadiahkan 10 dinar KGT :)

Apa yang bestnya wang hantaran dalam dinar emas ni adalah selepas kahwin. Cuba korang bayangkan apa jadi kalau nurr mintak wang hantaran dalam bentuk fiat (wang kertas)? Rasanya 1-2 bulan dah entah ke mana. Alhamdulillah nurr buat 1 keputusan yang betul. Masuk tahun ke-3 perkahwinan, 10 dinar tu masih ada.

Nasihat untuk yang bakal berkahwin, awal perkahwinan memang sangat struggle dari segi kewangan. Jika ada dinar (emas), sekurang-kurangnya itu adalah pelaburan. Kita boleh simpan (pajak) waktu kita perlukan duit. Fikir dan research untuk masa depan bersama ;)

Kalau berminat boleh berurusan dengan MKF Jewels. Salah seorang seller yang dipercayai. Nurr kalau apa-apa pasal emas memang selalu rujuk dia.


*** Selamat menempuhi alam berumahtangga kepada bakal pengantin di luar sana

February 5, 2015

Aku, Dia & PJJ

Salam & Selamat Pagi..

Hari ni nurr nak sentuh pasal Perkahwinan Jarak Jauh (PJJ).. Ye jarak jauh. Sape geng nurr angkat tangan cepat! :p

Jumpa sebulan sekali. Kalau ada rezeki, jumpa la 3 minggu sekali. Kadang-kadang tunggu gaji baru dapat jumpa. Korang yang tak PJJ tu untung. En. Suami selalu ada..ada teman nak berbual..ada teman nak pegi jalan-jalan. Macam nurr, kalau weekend duduk rumah je. Kalau bosan tahap gaban baru la ajak kawan keluar. Tu pon kadang-kadang je.

gambar pinjam kat google :p

Tau tak ape perasaan bila dah lama tak jumpa? Dan bila tertunggu-tunggu masa nak jumpa? Rasa nervous, gelisah, excited. Nurr rasa sebab tu la kot nurr tak lena tido malam..hehehe..sabo je la kan.. Macam baru bercinta plak rasanya.

Preparation? Of course la nak buat yang terbaik. Kemas umah, masak sedap-sedap, make sure penampilan diri cantik. Tapi yang tak bestnye bila masak tak menjadi. Adoiii....sebabnya nervous sangat nak buat yang terbaik sampai tak menjadi plak. Pastu kalo time En.Suami nak balik cik jerawat plak nak bertandang..adoiii..stress mak jemah! Pastu mula tempek apa2 dengan niat supaya cik jerawat tu surut. Tapi kadang-kadang makin kita belek dia, makin besar pulak dia. Eiiiiii...dushh3x!

Cadangnya Cuti Raya China nak pegi holiday dekat2 je. Apa aktiviti menarik yang boleh buat kat PD? Hotel / Resort mana yang best untuk check in? Suggestion Pleaseee.......


Psstttt: Doakan kami dapat anak


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons