July 19, 2013

Birthday Gift dari Zalora

Assalamualaikum & selamat pagi

Gedix je kan pagi-pagi nak update masuk birthday gift dari Zalora...eh ade orang kesah ke?? huahuahuahua

Ni diaaaa...!!


zuppppp...!! dengan sepantas kilat (pantas ke?) terus ke website zalora..window 7 shopping dulu (ni baru betul window shopping). Nak beli apa ek??? dulu penah beli heels..rujuk entry ni --> Zalora

citer pasal zalora ni masing-masing takut nk shopping kat situ kan... bagi sape2 yang dah ade bad history tu rasanya memang dah serik la kan..huhu...tapi aku nk try gak beli kali ni..gamble...tapi kali ni nak try untuk COD. Sebelum ni by pos je..alang-alang dah stay kat Selangor ni nak try COD la...tapi tak check lagi coverage COD dia sampai mana..kehkehkehkeh..tape2 nanti check okeng!

Nak beli ape ek???


July 18, 2013

Apakah Rahsia Kunci Syurga yang disimpan Paderi?

Assalamualaikum dan selamat pagi semua umat manusia di muka bumi ini.

Hari ke-3 nurr baca 1 blog yang sangat-sangat menarik perhatian. Setiap entry yang dibaca akan membuatkan nurr akan terus baca entry lain-lain lagi

Kat sini nurr nak share sedikit kandungan di dalam blog SEBUAH KEHIDUPAN

APAKAH DIA KUNCI-KUNCI SYURGA ITU?

Untuk menjawab persoalan Ini, saya kongsi dengan anda satu kisah benar yang terjadi di antara seorang pemuda Muslim dan sorang paderi Katolik.Kisah ni menyimpan banyak rahsia besar.Rahsia yang menyingkap apakah silibus yang diajar kepada setiap paderi Katolik di Vatican.Dan apakah fungsi AlQuran di dalam altar khas di Perpustakaan Vatican. Kisah ni saya petik dari Mausu'ah al-Qishash al-Waqi'ah.


Paderi & Kunci Syurga.

Ada seorang pemuda Arab yang baru saja menyelesaikan pengajiannya di Amerika. Pemuda ini adalah salah seorang yang diberi nikmat oleh Allah berupa pendidikan agama Islam bahkan dia mampu mendalaminya. Selain belajar, dia juga seorang juru dakwah Islam. Ketika berada di Amerika, dia berkenalan dengan salah seorang Nasrani. Hubungan mereka semakin akrab, dengan harapan semoga Allah s.w.t. Memberinya hidayah masuk Islam.

Pada suatu hari mereka berdua berjalan-jalan di sebuah perkampungan di Amerika dan melintas dekat sebuah gereja yang terdapat di kampung tersebut. Temannya itu meminta agar dia turut masuk ke dalam gereja. Mula mula dia keberatan, namun kerana desakan akhirnya pemuda itu pun memenuhi permintaannya lalu ikut masuk ke dalam gereja dan duduk di salah satu bangku dengan hening, sebagaimana kebiasaan mereka.

Ketika paderi masuk, mereka serentak berdiri untuk memberikan penghormatan lantas kembali duduk. Di saat itu, si paderi agak terbeliak ketika melihat kepada para hadirin dan berkata, "Di tengah kita Ada seorang Muslim. Aku harap dia keluar dari sini."

Pemuda Arab itu tidak bergerak dari tempatnya. Paderi tersebut mengucapkan perkataan itu berkali-kali, namun dia tetap tidak bergerak dari tempatnya. Hingga akhirnya paderi itu berkata, "Aku minta dia keluar dari sini dan aku menjamin keselamatannya. " Barulah pemuda ini beranjak keluar.

Di ambang pintu, pemuda bertanya kepada sang paderi, "Bagaimana anda tahu bahwa saya seorang Muslim?"

Paderi itu menjawab, "Dari tanda yang terdapat di wajahmu."

Kemudian dia beranjak hendak keluar.Namun, paderi ingin memanfaatkan keberadaan pemuda ini dengan mengajukan beberapa pertanyaan, tujuannya untuk memalukan pemuda tersebut Dan sekaligus mengukuhkan agamanya. Pemuda Muslim itupun menerima tentangan debat tersebut.

Paderi berkata, "Aku akan mengajukan kepada anda 22 pertanyaan Dan anda harus menjawabnya dengan tepat. "

Si pemuda tersenyum Dan berkata, "Silakan!"

Sang paderi pun mulai bertanya, "Sebutkan satu yang tiada duanya, dua yang tiada tiganya, tiga yang tiada empatnya, empat yang tiada limanya, lima yang tiada enamnya, enam yang tiada tujuhnya, tujuh yang tiada delapannya, delapan yang tiada sembilannya, sembilan yang tiada sepuluhnya, sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh, sebelas yang tiada dua belasnya, dua belas yang tiada tiga belasnya, tiga belas yang tiada empat belasnya."

"Sebutkan sesuatu yang dapat bernafas namun tidak mempunyai ruh! Apa yang dimaksud dengan kuburan berjalan membawa isinya? Siapakah yang berdusta namun masuk ke dalam syurga? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah namun Dia tidak menyukainya? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dengan tanpa ayah Dan ibu!"

"Siapakah yang tercipta dari api,siapakah yang diazab dengan api Dan siapakah yang terpelihara dari api? Siapakah yang tercipta dari batu, siapakah yang diazab dengan batu Dan siapakah yang terpelihara dari batu?"

"Sebutkan sesuatu yang diciptakanAllah Dan dianggap besar! Pohon apakah yang mempunyai 12 ranting, setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah naungan Dan dua di bawah sinaran matahari?"

Mendengar pertanyaan tersebut, pemudaitu tersenyum dengan keyakinan kepada Allah.
Setelah membaca Bismillah dia berkata,

-Satu yang tiada duanya ialah Allah s.w.t..

-Dua yang tiada tiganya ialah Malam dan Siang. Allah s.w.t. Berfirman, "Dan Kami jadikan malam Dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami)." (Al-Isra': 12).

-Tiga yang tiada empatnya adalah kesilapan yang dilakukan Nabi Musa ketika Khidir menenggelamkan sampan, membunuh seorang anak kecil Dan ketika menegakkan kembali dinding yang hampir roboh.

-Empat yang tiada limanya adalah Taurat,Injil, Zabur Dan al-Qur'an.

- Lima yang tiada enamnya ialah Solatlima waktu.

-Enam yang tiada tujuhnya ialah jumlahHari ketika Allah s.w.t. Menciptakan makhluk.

-Tujuh yang tiada delapannya ialah Langit yang tujuh lapis. Allah s.w.t. Berfirman, "Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang." (Al-Mulk: 3).

-Delapan yang tiada sembilannya ialah Malaikat pemikul Arsy AR-Rahman. Allah s.w.t. Berfirman, "Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. Dan pada Hari itu delapan orang malaikat men-junjung 'Arsy Rabbmu di atas (kepala) mereka." (Al-Haqah: 17).

-Sembilan yang tiada sepuluhnya adalah mu'jizat yang diberikan kepada Nabi Musa yaitu: tongkat, tangan yang bercahaya, angin topan, musim paceklik, katak, darah, kutu Dan belalang.*

-Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh ialah Kebaikan. Allah s.w.t. Berfirman, "Barang siapa yang berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kali lipat." (Al-An'am: 160).

-Sebelas yang tiada dua belasnya ialah jumlah Saudara-Saudara Nabi Yusuf .

-Dua belas yang tiada tiga belasnya ialah Mu'jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah,
"Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman, 'Pukullah batu itu dengan tongkatmu.' Lalu memancarlah daripadanya dua belas Mata air." (Al-Baqarah: 60).

-Tiga belas yang tiada empat belasnya ialah jumlah Saudara Nabi Yusuf ditambah dengan ayah Dan ibunya.

-Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai ruh adalah waktu Subuh. Allah s.w.t. ber-firman, "Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyingsing. " (At-Takwir: 18).

-Kuburan yang membawa isinya adalah Ikan yang menelan Nabi Yunus AS.

-Mereka yang berdusta namun masuk kedalam surga adalah saudara-saudara Nabi Yusuf , yakni ketika mereka berkata kepada ayahnya, "Wahai ayah kami, sesungguhnya kami pergi berlumba-lumba dan kami tinggalkan Yusuf di dekat barang-barangkami, lalu dia dimakan serigala. " Setelah kedustaan terungkap,Yusuf berkata kepada mereka, " tak ada cercaan terhadap kamu semua." Dan ayah mereka Ya'qub berkata, "Aku akan memohonkan ampun bagi muka pada Rabbku. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang ." (Yusuf:98)

-Sesuatu yang diciptakan Allah namun tidak Dia sukai adalah suara Keldai. Allah s.w.t. berfirman, "Sesungguhnya sejelek-jelek suara adalah suara keldai." (Luqman: 19).

-Makhluk yang diciptakan Allah tanpa bapa dan ibu adalah Nabi Adam, Malaikat, Unta Nabi Shalih dan Kambing Nabi Ibrahim.

-Makhluk yang diciptakan dari api adalah Iblis, yang diazab dengan api ialah Abu Jahal dan yang terpelihara dari api adalah Nabi Ibrahim. Allah s.w.t. berfirman, "Wahai api dinginlah dan selamatkan Ibrahim." (Al-Anbiya': 69).

-Makhluk yang terbuat dari batu adalah Unta Nabi Shalih, yang diazab dengan batu adalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ashabul Kahfi (penghuni gua).

-Sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap perkara besar adalah Tipu Daya wanita, sebagaimana firman Allah s.w.t.? "Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar." (Yusuf: 28).

-Adapun pohon yang memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah teduhan dan dua di bawah sinaran matahari maknanya: Pohon adalah Tahun, Ranting adalah Bulan, Daun adalah Hari dan Buahnya adalah Solat yang lima waktu, Tiga dikerjakan di malam hari dan Dua di siang hari.

Paderi dan para hadirin merasa takjub mendengar jawapan pemuda Muslim tersebut. Kemudian dia pun mula hendak pergi. Namun dia mengurungkan niatnya dan meminta kepada paderi agar menjawab satu pertanyaan saja. Permintaan ini disetujui oleh paderi.

Pemuda ini berkata, "Apakah kunci syurga itu?"

mendengar pertanyaan itu lidah paderi menjadi kelu, hatinya diselimuti keraguan dan rupa wajahnya pun berubah. Dia berusaha menyembunyikan kebimbangannya, namun tidak berhasil. Orang-orang yang hadir di gereja itu terus mendesaknya agar menjawab pertanyaan tersebut, namun dia cuba mengelak.

Mereka berkata, "Anda telah melontarkan 22 pertanyaan kepadanya dan semuanya dia jawab, sementara dia hanya memberi cuma satu pertanyaan namun anda tidak mampu menjawabnya! "

Paderi tersebut berkata, "Sesungguh aku tahu jawapannya, namun aku takut kalian marah."

Mereka menjawab, "Kami akan jamin keselamatan anda. "

Paderi pun berkata, "Jawapannya ialah: Asyhadu An La Ilaha Illallah Wa Wa Asyhadu Anna Muhammadar Rasulullah. "

Lantas paderi dan orang-orang yang hadir di gereja itu terus memeluk agama Islam. Sungguh Allah telah menganugerahkan kebaikan dan menjaga mereka dengan Islam melalui tangan seorang pemuda Muslim yang bertakwa.

Saudara islamku sekalian!

Inilah rahsia yang tersembunyi pada The Crossed Key.

Orang-orang yang sesat di kalangan Kristian langsung tidak tahu rahsia ini,kerana rahsia asal telah dimusnahkan semasa era Paulus dan lepas persidangan Nicea yang menyaksikan kitab Injil diseleweng secara besar-besaran dan sejumlah besar manuskrip-manuskrip asli para pengikut Hawariyyun dibakar atau ditanam.

DUA KUNCI SYURGA YG SELALU UMAT ISLAM UCAPKAN DI DALAM SOLAT MEREKA.


Miftahul Jannah. Inilah dia rahsia yang diucapkan oleh Jesus Christ kepada Peter The Fisherman pada hari yang bertuah itu.Dua baris ayat yang dipadam dengan penuh dengki dan khianat para Yahudi Mason dan Illuminist-Christian yg tidak dapat menerima kehadiran sorang Rasul penutup para Nabi dari kalangan orang-orang Arab. Junjungan besar kita.. Nabi Muhammad s.a.w.



July 17, 2013

Edisi Jom Tutup Aurat

Assalamualaikum dan selamat pagi semua

Selamat berpuasa untuk yang berpuasa

Entry hari ini nak ajak semua tutup aurat.. Mesti ada yang akan cakap..ek elehhhh macam la dia tu tutup aurat sempurna sangat.

Mungkin hari ini kita semua sudah menutup aurat tetapi belum cukup sempurna. Jadi mari lah kita sama-sama belajar dan upgrade diri kita ke arah yang lebih baik. Macam nurr sendiri, nurr mulakan dengan "labuhkan tudung dan tutup lah dada". Setiap kali sebelum keluar pegi keje atau keluar jalan-jalan, berdiri dengan cermin dan tanya ok ke tak ok ni. tengok baju dah bawah punggung tak. Tudung kat depan dah labuh ke?

Sejak umur makin meningkat ni, rasa malu tu datang sendiri kalau pakaian yang kita pakai tak tutup dengan sempurna. Walau apa pun, nurr masih berusaha untuk jadi lebih baik sekarang.

JOM KAWAN-KAWAN KITA BERUSAHA TUTUP AURAT DENGAN SEMPURNA



Ok, ni nurr share tips untuk  menutup aurat (kredit kepada: HARIAN ISLAM)


TIPS MENUTUP AURAT

1. TAHU
Langkah pertama ialah ilmu. Penting bagi Muslimah mengetahui batasan aurat, ciri-ciri pakaian yang menutup aurat, siapa mahram dan siapa ajnabi, hukum hakam berkenaan aurat dll.
2. SEDAR
Bahawa tuntutan syariah ini amat perlu dan penting untuk dilaksanakan sesempurna mungkin. Jangan sambil lewa dan acuh tak acuh. Soal halal haram adalah perkara besar.
3. SYIAR
Setiap agama ada imejnya. Imej wanita Muslimah dapat dikenali melalui ciri-ciri pakaian yang menutup aurat.
4. FUNGSI CERMIN
Sebelum melangkah keluar rumah dengan yakin, tanyalah cermin, “Wahai cermin, adakah hari ini aku berpakaian menutup aurat?”
5. ASINGKAN
Asingkan pakaian kepada dua kriteria; sesuai atau tidak dipakai di hadapan ajnabi. Pakaian yang seksi misalnya masih boleh dipakai tetapi hanya apabila bersendirian atau di hadapan suami.
6. MALU
Wanita yang tidak biasa mendedahkan aurat di hadapan lelaki ajnabi akan berasa malu, takut, gelisah dan sebagainya walau sekadar bermimpi tidak bertudung.
7. SAHABAT
Bersahabat dengan WANITA yang SOLEHAH boleh menguatkan pendirian dan langkah seseorang wanita yang ingin berusaha mengubah penampilan.
8. EKSKLUSIF
Semua wanita itu cantik. Jika tidak manakan wanita menjadi senjata iblis melemahkan kaum lelaki. Namun kecantikan dan keindahan tersebut Allah kurniakan sebagai milik eksklusif wanita itu dan suaminya sahaja. Jadi usah dipertontonkan aurat dan perhiasan secara percuma jika suami pun perlu membayar mahar untuk memilikinya.
9. BANYAK MANFAAT
Wanita yang menutup aurat hakikatnya akan melangkah keluar rumah dengan selamat. Mereka tidak perlu merisaukan mata liar yang memandang.
Kepada siapa aurat boleh diperlihatkan ??
    Janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan. ” [ An-Nur : 31 ]


July 15, 2013

EDISI RAMADHAN | JOM BERAMAL


Assalamualaikum dan selamat tengahari semua

kruk..krak...kruk..krakkkk.....kihkihkihkih..tengahari kannnnn....paham-paham la sume ye

untuk mengelakkan rasa lapar, nurr ada surprise  untuk korang sume!!!

PROMOSI SEMPENA RAMADHAN

tetapi sehingga 21 JULAI 2013 SAHAJA







Semua pesanan boleh hantar ke ---> Nurrstyle


STOK ADALAH TERHAD








July 14, 2013

Betul ke format dan cara hasilkan resume itu penting??










 Assalamualaikum dan selamat petang semua

petang-petang sebelum berbuka ni nurr nak share info mengenai resume

Macam mana korang semua buat resume? format pulak macam mana?

Ok! back to the topic.

Siapa cakap resume itu tak penting pun cara dihasilkan asalkan ada butir-butir yang diperlukan cukuplah. Siapa cakap? Pernah tak korang terfikir berapa banyak resume yang diterima oleh bakal majikan untuk setiap jawatan kosong? Berapa lama masa yang diperlukan untuk bakal majikan tu akan tengok resume kita? Adakah resume kita menarik perhatian untuk dia tengok?

Masa nurr blaja dulu-dulu, lecturer selalu je pesan. Antaranya ialah:-

1. bezakan resuma kita (kalau post la ye) dengan warna sampul surat.
2. format resume dan cara untuk menarik perhatian majikan untuk terus membaca (Ini paling penting)

Bagi yang tidak tahu bagaimana cara untuk buat atau tidak ada masa untuk update resume, sekarang ada cara yang mudah. Ada resume yang boleh ditempah atau senang citer kita upah orang je yang tolong buat resume. Contohnya kat sini ---> SERVIS KERJAYA

Sekarang ni dah tak macam dulu. Resume semua kena buat sendiri. Kalau sesiapa yang ada masa boleh beli e-book dan baca cara-cara nak buat resume yang boleh menarik perhatian dan kalau nak senang just upah je. tup..tup..resume dah tersedia..tinggal nak print je. Mudahkan?

itu saje nak share

Selamat berbuka semuaaaaa....bukan sekarang taw! nanti tunggu azan maghrib




July 10, 2013

Menu Bersahur | 1 Ramadhan

Assalamualaikum dan selamat pagi semua

SELAMAT BERPUASA KEPADA SELURUH UMAT ISLAM DI DUNIA

Pagi tadi bangun just panas kan apa yang dimasak semalam. Awal tau ai bangun. Kul 4 pagi uollsss.. Bangun awal sebab nak sambung tido balik..hahahahhaa....En.somi plak komplen sebab awal bebeno katanya. Esok suh bangun kul 5...baiklahh...xde can la nak tido esok :p



Nasi minyak tetapi terlebih kaler..hehehe...dengan ayam kerutub..nyum3x...Bersahur biasanya satu dugaan la jugak kan. Nape nurr cakap dugaan? 

1. Sebab kena bangun time tengah sedap2 tido
2. takde selera nak telan sume makanan tu

Dulu nurr pun macam tu jugak. Tapi sebenarnya atas mentality kita masing-masing. Macam mana kita set kan dalam otak kita.

Dulu nurr memang tak selera nak makan pagi-pagi. Sampai la nurr ubah mentaliti dan cakap kat diri sendiri "SEDAPNYA MAKANAN NI". Lepas tu cuba makan dengan penuh berselera. Sama juga kalau minum air putih / air masak. Macam tu jugak.

Cubalah buat apa yang nurr amalkan untuk diri sendiri ni. I'Allah dapat makan dan minum dengan berselera semasa bersahur ^__^v





July 8, 2013

Karnival Kerjaya 2013 | KL Convention Centre

Assalamualaikum semua

6/7/2013 aritu, pegi kat Karnival Kerjaya di KL Convention Centre. Beria je bangun pagi2, naik komuter bagai dari kajang dengan harapan ada la peluang cerah yang menanti. At least pun ade sesi interview kat situ jugak. Tapi.....impian tinggal impian..hampehhhh..sia-sia je pegi..tak padan dengan letih sampai nak tecabut kaki ni haaa!

yang untungnya dapat goodies bag ni je

Kecik je event tuuuu.....pastu aku rasa, kitorg duk round tempat yang sama entah bape kali tak tahu laa dengan orang yang ramai dh macam sardin dah. Patut la aku tengok ramai yang dah kuar daripada hall, sedangkan baru je pukul 12.30 tengahari.. event plak baru je start kul 12.

Nape aku cakap rugi? nape aku cakap tak berbaloi?

Dah nama pun karnival kerjaya kan.. pegi sana opkos la tanya macam mana nak apply keje. Mungkin ada peluang nak drop resume ke ape kan. Tapi rata-rata company yang beso akan cakap "encik boleh apply kat website kami bla..bla..bla". Puihhhh....kalo setakat nak apply online, tak payah la kitorg susah-susah nak datang sejauh ni daripada kajang. Ntah pape

Kesian dowh ade yang bawak fail tebal-tebal. aku agak sampai ke sijil tadika dibawaknya sekali. Pastu bila tanya mesti cakap " Sorry untuk fresh graduate shj". Choyyy!! kat situ tulis fresh graduate with experience 2 years bla bla bla... kalo dah graduate macam mana plak nak bleh ade experience ber year2 tuh. Aku tengok ade jugak yang experience datang untuk upgrade kerjaya sama macam laki aku ni haa..tapi hampaa laaa..

Aku pun tak pasti samada event ni memang untuk pencari kerja atau semata-mata untuk meramaikan orang sempena launching program CEO Apprentice.  Tapi apa yang aku cakap ialah memang tak berbaloi.





White House Down Best Ke??

Assalamualaikum dan selamat malam semuaaaaa!

Ni last week punye citer tapi baru terhegeh-hegeh nak hapdet

Macam biasa nak tengok citer lain, last2 tengok citer lain..ngeh ngeh ngeh. Ingat nak tengok monster university tapi lambat la pulekkksss... So, macam biasa citer aksi la yang jadi pilihan

 beli tiket dulu 
bukan seat depan skrin patah leher nak tengok ye


Lepas tu amek pic dulu
Konon-konon nak usha hero tu tapi x clear la pulop sbb flash camera
&
kalau cameraman bertenang mesti pic ni clear..kan...kan..kan

layan games dulu sebab banyak masa lagi sebelum layan movie

Banyak la plak nak tunjukkan..okeng okeng! Direct to the topic.

Citer ni mengisahkan White House yang cuba dilumpuhkan oleh orang dalam White House ni jugak. Senang citer, dia nak gulingkan Presiden.Citer ni best jugak! Not bad..tapi takde la mendebarkan macam citer World War sebelum ni. Ending macam biasa la, hero yang menang. Citer ni menarik juga untuk ditonton. Presiden berjaya diselamatkan oleh......oleh HERO laaaa....haaa...nak tau lebih lanjut boleh ke pawagam yang berdekatan


rating: 4/5

 

June 24, 2013

Review World War Z

Assalamualaikum dan selamat petang semuaaaaa...!!!

Dah Lunch lum? Nurr puasa hari ini....dekat hujung-hujung ni baru nak puasa ganti kan? Ish..ish..ish.. Tapi takpe bleh puasa sempena nisfu syaaban sekali arini. Ok dah..dah...entry ni bukan nak citer pasal puasa tapi pasal citer semalam

Mula-mula nak tengok Man of Steel tapi fast selling..yang awal sume seat depan skrin..patah leher nanti kalo tengok citer tu..ok pilihan ke-2 citer War World Z. Itu pun agak dekat jugak la dengan skrin walaupun duduk kat tengah-tengah.

REVIEW WAR WORLD Z


Citer ni mengenai manusia yang dijangkiti sejenis virus sehingga menjadi zombie. Cerita yang penuh mendebarkan dengan sound system yang buat kita tak senang duduk. Berapa kali nurr terkejut..hahahhaa....nasib baik gelapkan..so, takde la orang nampak. Citer ni sangat-sangat cemas bila part yang nak kena fight untuk selamatkan diri daripada zombie. Sakit jantung tengok citer ni...nervous tak payah nak cakap laa..

Sape yang tak tengok bleh pegi tengok sebab citer ni pon fast selling gak



rating star: 5 star


June 23, 2013

Tips Bagaimana hilangkan kulit kusam dan Berjerawat?


Assalamualaikum dan Selamat Pagi Semua

hari ni nurr nak hilangkan tips bagaimana untuk hilangkan kulit kusam dan berjerawat. Apa perasaan korang semua bila muka tetiba ditumbuhi toing toing toing jururawat jerawat yang besar-besar akibat daripada salah guna produk?? Stress giler kan? Nurr aritu penah salah gune salah satu produk skin care..tetiba kuar plak kat paper produk tu mengandungi racun..ohhhhh ::pengsan::

stress sangat2..nurr penah tempek foundation yang korea tuhhh...alahhh lupe lak nama ape...tapi bekas kaler coklat nk oren gitu..yang ala-ala mekap artis tuuu....hahhhh amek ko! gara-gara nak tutup jerawat & parut, jerawat tu makin naik dengan rancaknya!! stress gilerr!!


Lepas tu nurr sabar / buat hati kering dan guna la 1 produk ni...mula2 beli 1 je..tu pon share ngn member..bukan apa takut tak jadi ke kan. Kena testing dulu! Alhamdulillah berkat kesabaran dan penggunaan secara konsisten..jerawat dan parut kat muka nurr makin kurang dan kulit pun makin lembut dan licin. takde lagi kulit kusam ^___^

Mana nak beli? PM je kat sini --> FB Pages atau Personal FB

Apa yang penting ialah penggunaan yang konsisten, cuci muka 3x sehari, banyakkan minum air masak dan rehatkan kulit muka daripada pakai apa-apa krim selama seminggu/2 minggu (supaya kulit muka bebas daripada bahan kimia)

***nanti nurr share kan pic kulit nurr ok tapi yang berjerawat tu tak snap pon sbb jerawat kan..buat ape nak snap kan..kan..kan

Yang paling best nya bila aunty nurr yang mula2 beli 1 ketul nak testing tetiba pm kt fb nk 2 ketul lagi sebab menjadi katanya...die siap buat mandi lagi..kulit kaki dh cerah katanya..Alhamdulillah


ni la sabun yang nurr guna tu
SABUN VITAMIN A, C & E
 
 
 
HARGA 1 KETUL RM39 SHJ!
2 KETUL = RM75
 
FREE POSTAGE YE KAWAN2
 

Kat bawah ni antara testimoni pengguna sabun vitamin ACE









June 10, 2013

Hutang ~ Tapi Liat Nak Bayar

Assalamualaikum dan selamat pagi


ermm.....erm......dan ermmmm lagi sekali...
Ape lah nasib...orang dah berhutang tapi tak bayo2...sedih hati betul la macam ni

Kita pon bukannya duit bertimbun-timbun....dah hutang tu pandai2 lah bayar..tak perlu lah tunggu orang mintak kan? kita orang yang kne hutang ni plak yang rasa malu nk mintak. abes orang yang berhutang tu tak rasa malu ke? kalo takde pun perasaan bersalah, tolong lah ada sikit perasaan malu.
Kalo setakat 2,3hengget tu nurr tak bape nak kisah sangat. Ni beratus2..oh tolong lah... At least kalo tak dapat bayo pon explain la sikit..say sorry ke ape...ni buat diam je...............

Selalu je macam ni....sume orang yang berhutang dengan nurr, xde pon perasaan nak bayo...
Ermm....sedih la mcm ni..nak2 kalo time terdesak rs macam mengemis duit sendiri je T___T

Really Upset

**Lepas ni tak mo dah bagi pinjam duit kat sape2 dah





May 31, 2013

Tips Temuduga Kerajaan

Assalamualaikum dan Selamat Pagi Semua

Salam Jumaat semua..semoga mendapat berkat dariNya

Esok dah nak balik kampung, berat hati lak nak tinggal En. Somi kat umah tapi 4/6 (selasa) nak interview untuk jawatan N27..Harap sangat semoga ada rezeki untuk menjawat jawatan tu. Kawan-kawan doakan saya juga ye :)

Dalam duk buat preparation ni, nurr ada jugak cari-cari tips untuk attend interview ni, selain daripada Tanya kawan-kawan yang dah pun selesai interview.

Ok kat bawah ni nurr ada kongsikan sedikit tips dengan korang semua


Tips temuduga Penolong Pegawai Tadbir Gred N27

Itulah antara yang berkaitan dengan tugas Penolong Pegawai Tadbir N27 ini. Sebenarnya, soalan berkaitan dengan jawatan ini tidaklah terlalu banyak. Ini kerana soalan teknikal (berkaitan tugas) penilaiannya lebih kurang (30-40%) sahaja. Lebih kurang 60-70% lagi adalah penilaian yang diberikan oleh panel Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) yang meliputi perkara-perkara berikut.

I) Pertuturan – BM dan BI, kelancaran, susunana ayat, dll
ii) Kejujuran – dari segi usaha, cara menjawab, kesungguhan
iii) Pengetahuan am dan isu semasa – peka atau tidak
iv) Isu kenegaraan – isu dipetik dari rukun Negara – tuhan, sultan/raja, dan lain-lain
v) Kebolehan bekerjasama, bertanggungjawab
vi) Integriti – contoh kes, maksud, pelaksanaan


Skop Soalan Temuduga Yang Lazimnya Ditanya Oleh Panel Penemuduga

  • latar belakang & kelayakan calon.
  • berkaitan jawatan yang anda pohon.
  • dasar kerajaan
  • isu semasa


Berikut adalah soalan yang ditanya oleh panel penemuduga berdasarkan pengalaman calon temuduga jawatan Penolong Pegawai Tadbir Gred N27


Calon I

Kenapa anda memilih untuk memohon jawatan gred N27, bukan gred E27?
Perbezaan ketara disiplin pekerja kerajaan & pekerja swasta?
Perbezaan antara MARA & Air Asia?
Kenapa anda rasa anda layak menjawat jawatan ini?
Apa kelebihan yang anda miliki berbnading calon-calon lain?
Boleh jelaskan deskripsi tugas seorang Penolong Pegawai Tadbir Gred N27?


P/S : Calon mungkin akan diuji tahap penguasaan bahasa Inggeris semasa seisi temuduga.


Calon II

Seisi Temuduga Dalam Bahasa Inggeris

Perkenalkan diri & latar belakang
Perbandingan majikan sekarang dengan sektor awam
Pesaing majikan anda
Pesaing bagi sektor awam


Seisi temuduga dalam Bahasa Melayu

  • Kenapa ingin menjawat jawatan sektor awam?
  • Dasar kerajaan yang terkini
  • Pembangunan modal insan
 
Yang diatas tu tips yang saya cari dari aktiviti menggoogle. Manakala hasil dari survey daripada kawan-kawan yang telah hadir interview, antara soalan yang ditanya ialah:
 
  • terangkan berkenaan bunga raya iaitu bunga kebangsaan
  • apakah maksud-maksud warna di bendara Malaysia
  • 1MOCC
  • Isu semasa --> Air Asis vs Mara, Tun M vs Barack Obama
 
psssttt: ada member cakap penemuduga tu siap ade ipad kat depan mata untuk menggoogle apa-apa yang ditanya kepada kita. Apa-apa pun kita kena bersedia la dari semua aspek..Gud Luck Guys! Gud Luck for me too






May 30, 2013

Edisi Test Market

Assalamualaikum dan selamat malam semua

Fuhhhh......testing 1 2 3....ehem...ehem...

Kali ni nurr saje je nak test market...nurr jual kasut & tudung murah2..sape2 yang berkenan boleh PM kat pages atau sms kt 0133022074





HARGA TUDUNG RM45 SEHELAI, KALAU BELI 2 HELAI RM40
POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA
COD: CYBERJAYA, PUTRAJAYA, KAJANG

Setiap jenis ade 1 helai je..kira limited edition la ni..hehehe

ok skang kita masuk part KASUT plak

 Saiz: 36 

 Saiz: 38 tapi sama besar dengan saiz 36

Saiz: 38

 Saiz: 36

 Saiz: 37


HARGA MURAH-MURAH JE
SEPASANG RM20 SHJ
POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA
COD: CYBERJAYA, PUTRAJAYA, KAJANG

Berminat?
Boleh order di ---> SINI
Atau SMS 0133022074

February 14, 2013

Cinta Sepi


Di mana kasihku...
Aku masih merinduimu
Pilunya hatiku...
Mengenangkan kisah lalu

Gelora cintaku...
Kau selalu di hatiku

Kenangan bersamamu
Kusemadikan di jiwaku

Janganlah kau menghancurkan cinta
Ku merayu kepadamu...
Di kala kesepian melanda
Engkaulah yang aku puja...

Mengapakah kau menghina
Kesucian cintaku...
Kepiluan yang terasa
Tidak pernah aku menduga...

Harapan tinggal harapan sayang
Ku menanti kehadiranmu...
Ternyata keikhlasan cintaku
Aku tahu engkau tahu...




January 29, 2013

SEDIH

Tetiba rasa nak ketuk-ketuk keyboard ni.....mcm biasa blog ini saje tempat utk aku bercerita dan luahkan perasaan...

2,3 ari ni mcm2 yang mengganggu emosi dan perasaan aku...aku tahan....cuba kuatkan diri...kuatkan hati...sebab aku yakin aku boleh kuat! selama ni aku sentiasa kuat... tapi arini kemuncaknya.... airmata aku gugur jugak akhirnya...Allahuakbar! sedihnya rasa hati......sesungguhnya Allah itu maha mengetahui...

dalam ruang segi empat yang sempit ini aku menangis seorang diri...... cuba untuk kumpulkan kembali semangat...cuba untuk kuatkan kembali hati.... Ya Allah sesungguhnya engkau maha pengampun....adakala waktunya hamba ini khilaf....khilaf dalam melakukan sesuatu...

tarik nafas sedalam2nya....sedaya upaya akan aku simpan jauh dilubuk hati... esok akan aku bangkit lagi..berusaha untuk jadi yang terbaik....semoga aku akan menjadi seorang lebih kuat dan tabah dalam mengharungi hidup ini...berusaha untuk berdiri di dalam lautan manusia di muka bumi ini

airmata tolong lah berhenti mengalir.......tolong lah....tolong lah.....teruskan tersenyum.... ini hanyalah secebis ujian yang diberikan...Allah tidak akan menguji umatnya jika Dia tahu umatnya tak mampu menghadapinya.

aku kuat...aku kuat....dr dulu smpai sekarang aku kuat.....betulkah? atau pun aku sudah tidak kuat lagi? hati aku dah tak mampu.......tak mampu untuk menjadi kuat....Allahuakbar! Jgn sesekali mengalah...mengalah itu bukan diri aku....aku sentiasa kuat.... semangat suami, abah & ma ada dalam diri aku

**aku maafkan semua orang disekeliling aku


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons