December 30, 2012

Cantik Luar Dalam Tanpa Toksin

Entry ke-2 untuk malam ni...hehe...ini adalah info yang bagus untuk semua ye..sharing  is caring ^__^v

Jika korang sering berasa letih serta mengalami masalah alahan, selulit, berat badan dan masalah penghadaman, maka itu bermakna korang mempunyai toksin yang berlebihan dalam badan...jeng..jeng...jeng....

kat sini nurr nak kongsikan cara detoksifikasikan toksin bagi menyuburkan badan dari dalam....hape korang ingat pokok je ke nak subur-subur..kita manusia pon nak subur jugak hokey...hehehe







sumber: Utusan Malaysia, 29 Disember 2012

Countdown 2012 | 2013

Assalamualaikum dan selamat malam semua

tinggal 2 hari saje lagi kita akan meninggalkan 2012  chehhh..konon2 sedih plak..huahuahua....



2012 meninggalkan banyak kenangan suka duka untuk nurr.. 2013 bermakna bermula lah hidup baru...status baru...suami baru...dan anak baru..opsss....i'allah kalo ade rezeki .. nurr berharap supaya 2013 memberi makna yang besar, mendapat kebahagiaan dan keberkatan kepada nurr 1 family.

Harapan untuk 2013 semoga sukses dlm hidup....menjadi seorang isteri yg sempurna disamping en.suami yg tersayang..m'jadi seorang ibu yg baik i'allah..seorang on9 bizwomen yg berjaya  dan seorang yg btl2 dpt laksanakan tugas yg diamanahkan dgn bertanggungjawab

Buat kawan2 semua, SELAMAT TAHUN BARU !!!


December 29, 2012

Tips Majlis Perkahwinan

Assalamualaikum dan selamat tengahari semua

rindunyaaaaaaaaaa kt blog nih.... dah lame x update... entry ni sepatutnya saya update aritu lagi tapi tak sempat....

Alhamdulillah dah sebulan lebih rumahtangga kami dibina...lagi 13 hari genaplah 2 bulan..cepat je kan masa berlalu.... tapi x terasa sangat..huhu....okes2..straight to the point 

nasihat pertama ---> JANGAN BUAT PREPARATION LAST MINIT! 

kat sini nurr listed kan ape yang perlu korang sume buat awal2 supaya tak kelam kabut nanti..nt takde lah 3 minggu nak kawen baru tergopoh gapah nak buat (berdasarkan pengalaman kitorg..stress sgt2)

  • kursus kawen
  • hiv test buat awal2 sbbnya valid sehingga 6 bln - Nurr aritu 3minggu nak kawen baru nak buat...nak pengsan rasanya (action je lebih ni) bila strip test kat hospital dah abes...kalo buat ikot lab 2 minggu baru dpt result..sedangkan borang kawen nak kena anta 2 minggu sebelum akad nikah)
  • pegi amek borang kawen, isi siap2 & sediakan dokumen selengkapnya - kalo blh 1bln nk kawen tu sume dh complete)
  • Baju akad nikah - yang ni pun satu hal..plez jangan gedix2 nak shopping on9..risiko okey! baju yang nurr beli on9 tu sesuai utk saiz s bkn xs...dan yg sedih lagi..senteng okey! Bayangkan sehari sebelum akad nikah, nurr pusing 1 bandar dengan kazen2 utk cari baju nikah...nebes giler sbb baju nikah takde!! abes kedai masuk sume takde...kecuali 1 kedai ni...saiz btl dah saiz nurr cuma ukuran die jahit tu x betul..last2 beli jugak sbb dah desperado...pastu maklong tolong alterkan balik..thx maklong!!
  • Bridal pun kena booking awal2, kena rajin survey semua bridal...make sure kena pegi fitting n try mekap okey! ini sangat penting!! nightmare rasanya kalo ikutkan dengan pengalaman nurr sendiri..terpaksa cari mekap last minit utk bersanding sbbnya mak andam yang sekali pakej pelamin tu x cantik mekap nye ms akad nikah! Bayangkan confident level time tu sgt2 la down...nak pandang org pon rs xnak sbbnya x confident.. Alhamdulillah jugak la bridal yg nurr mekap utk majlis bersanding dengan baik hatinya tlg fittingkan baju pengantin nurr..kalo tak menangis laa...seriously okey! baju tu FREE SAIZ! dan yg paling sedihnya bila nurr x dapat nak pakai gaun yg diidam2kan selama ni..sebabnya baju tu sgt besar..before ni pegi fitting ngam2 ngn badan..bila sampai time majlis x fit ngn badan nurr yg xs ni T____T....sedey taw... 
  • Goodies bag utk tetamu ~ nurr cadangkan korang beli je yg dah siap..tak payah nak DIY bagai..penat sangat2..sampai satu tahap nurr memang give up nak siapkan sume tu...Untung la ade sedara2 yang tlg siapkan..tu pon tolong dengan mulut skali..potpetpotpet... sabo je laa~~ lagi senang kalo korang amek je wedding planner...nurr rs walaupon mahal tapi berbaloi sebabnya sedara2 datang sume dah siap...tak payah nak tolong n komplen macam2..dan yang penting wedding planner ni dapat tunaikan tema perkahwinan impian kita
  • Makanan tetamu - yg ni nurr serahkan kepada my parents la sbb dorang lebih arif... 1 nasihat ye...kalo tetamu 800 org make sure sediakan utk 1000 org makanan..dan begitulah seterusnya..ini utk mengelakkan makanan tidak cukup..Alhamdulillah makanan time majlis kitorg cukup dan takde yang membazir :)


ni nurr share pictures dgn korg sume... 

Photographer: Just Picture Photography




October 7, 2012

Ragam Peniaga Online

Assalamualaikum dan selamat malam semua ^__^

eh2..baru je update kat status kata nak tido..alih2 sempat lagi duk tekan2 keyboard...

saje je tetiba nak bercerita pasal ragam peniaga online....actually aku pun peniaga online gak dan pada masa yang sama aku jugak pembeli tegar secara on9 

Jadi macam2 ragam yang aku telah jumpe...kena tipu pon penah gak..choyyyy!! 

Antara peniaga2 on9 yang aku tak bape nak gemar ialah:

1. bila kita dh buat payment, die senyap je takde ckp dah terima ke ape...nak ucap terima kasih jauh sekali

2. tak cakap dalam masa bape hari baru pos barang..kita plak yang duk tanya..dh ke belum..dh ke belum (mcm main sorok2 plak dah) 

3. jenis tak suke bagi tracking number...main senyap cmtu je..kita plak tertanya2..dh pos ke tidak

4. kompem la jenis PENIPU! mcm2 alasan bagi..last2 barang tak dapat, duit melayang...puihhhh!!

Disebabkan aku pembeli tegar secara online, dengan secara tak langsung aku berusaha utk memberikan yang terbaik utk customer aku sebab ape? sebab aku paham ape yang dorang rasa dan inginkan..sama seperti yang aku alami dengan peniaga2 online lain


September 30, 2012

Secebis Memori di SLAK

Assalamualaikum dan selamat tengahari semua ^_^

Alhamdulillah...selesai sudah kursus induksi dengan jayanya...yeay!!! \(^___^)/
Lepas ni boleh la kompem pastu bleh la nak sambung blaja amek degree, nak amek KPSL sume...dh lama tunggu ni

Hari pertama rasa tak best dan bosan...sebab??? Takde kawan...wawawawaa...tengok2 kiri kanan..usha2 tepi blakang, ade 2 org yg aku kenal...pegi induksi sama2 masa kt INTURA dulu...1 dorm plak tu..ok lerr....tego2 member katil bawah dan tepi katil..yg penting cari geng dulu..nt xde la t'kulat2 sorang2 mcm rusa masuk kampung kan.... tgk bilik air/toilet...walawehhhh....x lalu haku....t'cari2 gak mana la si tetttttt yang kena sound kt fb aritu..kihkihkihkih....kalo jumpe pon xtaw nk tego cmne..segan pulop biar je laa

 Group Bersatu
bersatu kerrr.....?

kami jugak...yang penting air zul tu kena masuk gambar..hehehe

Next day, LDK.....group aku ade dlm 19org...ok laa....mula2 xde la bercakap sangat..maklum laa...aku kan pemalu..huahuahuahua....dengan dak2 laki memang aku slow sket sebab malu ::blushing:: lagi pon aku tak femes....huhuhuhu..

1 benda yang xbleh lupe pasal kes group aku ni haaa....kontrebesi sungguh! Malu dowhhh! giler ahhh! ntah ape2..tetiba jek! ade la sorang akak dlm group aku ni majuk sebab die punye pendapat tak diterima...kata kauuu!!!  Keje 1 kumpulan ni susah sket sebab kita kan ikut suara majoriti..tak sume pendapat diterima dan tak semua pendapat di tolak..so, kena la open minded sket...kitorang sume terpaksa la merendah diri mintak maaf berkali2...kalo ikutkan aku, mmg malas dh nk amek port bila maaf di reject berkali2... dan yang paling rasa x best bila die xde pon nak mintak maaf balik sebab dh buat kitorg sume camtu...ok fine! aku amek masa 2 ari gak la nk terima die balik sebab nak pandang muka pon rasa xbleh..serius!

Dejavu di SLAK!! Denggggg!!!! Syuh..syuhhh..syuhhhhhhh
Dah balik ni kena la tune balik otak...biar berada di landasan yang betul....huahuahuahua....anggap la 11 hari di SLAK tu macam citer Alice in Wonderland...kikikiki

Bila dh beberapa hari kat SLAK rasa mcm dh serasi...comfort kan diri mcm berada kat umah..bunyi ketapi tu memang langsung tak mengganggu tido aku....sedar2 je kul 5.30pagi...lena tido...telinga kalis bunyi..hehehe..

ok sekarang masuk part nk komeng-komeng...makanan best tapi macam kena catu..pelik! Aktiviti LDK patut kena ubah sebab bosan sket...xtaw la bosan sbb ape..myb sbb induksi sblm ni xtvt yg sama kot....
dan 1 lagi mende yg SANGAT PENTING dan kurang sesuai diamalkan oleh peserta2 yg sudah dewasa ini..kita bukan lagi dak skolah nk buat mende2 camni....fesi mungkin tak tahu...ade jugak 3,4 org peserta yg duk flirting2 kat tangga malam2 tp xtaw la kalo dorg ckp duk discussion ke hape kan, b'dua2an kat dewan la hape.....owhh..itu tidak sesuai hokey! xtaw la aku nak ckp tu b'kaitan dgn moral ke nilai ke...ape yg penting annoying...pokok tak kan b'goyang kalau takde angin yg b'tiup..kadang-kadang kita tak sedar ape yang kita buat...kita tak sedar ramai yg memerhati dan ramai yang tak suke..oleh itu berhati2 lah dengan setiap tingkah laku kita.....aku cakap ni bukan sbb dengki ok...sikit pon tak dengki..cuma kurang senang dengan kelakuan dan tingkah laku anda.....orang kata..bukan aku kata ni..aku senyum je " muka cantik tak guna, kalo hati dot..dot....dot...."

 free style

lulus dengan cemerlang, gemilang dan terbilang

urusetia dan fasi sgt TERBAIK! walaupon kitorg selalu kena marah..hehehe...kitorg paham sbb sume menjalankan tugas masing2 ^___^

Last day kat SLAK rasa mcm berat hati dan shedihhhhh......walau ape pon kitorg tetap kena balik gak sbb ade real life yg sedang menanti.....hope dpt jumpe lagi dengan semua...and i'll miss u guys!


September 16, 2012

Sang Hati


Wahai sang hati,
Kenapa engkau bergelora seperti lautan,
juga seperti sampan yang terumbang ambing dipukul ombak,
jelas terasa ketakutan...
takut jika dikecewakan...juga takut jika mengecewakan..

mampukah aku?
mampukah untuk aku mengecapi sebuah kebahagiaan
seperti pengakhiran sebuah cerita dongeng....

sedarlah wahai sang hati..
hidup tak seindah mimpi...
Teruskan hidup walaupun ia nya penuh duka..
walaupun penuh ranjau dan duri....
kuatkan diri mu
Sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya

Sang hati,
menangis lah sepuas-puas hati mu
jika itu mampu tenangkan mu...
senyum lah untuk hari esok
walaupun hakikatnya kamu kesedihan




September 1, 2012

Tabahlah wahai sang hati

hati ku diuji lagi...perit rasanya....dah tak mampu untuk bertahan untuk kali ke-2....

Ya Allah, tabahkanlah hati ku..sesungguhnya Engkau lebih mengetahui apa yang terjadi T__T


:: lagu ni takde kena mengena dgn cerita di atas..cuma soundtrack bg sedih sket::
*********

Seluas angkasa ku hampar cinta
Luhur hati hanya bagimu saja
Bagai udara untuk ku bernyawa
Dikau bak cahaya
Penyuluh jalan gelita

Mahligai indah ku impikan kasih
Tanda bersemi semua janji kita
Tapi takdir tak semanis harapan
Setiamu berpaling ketika dia menyapa

Langit menangis seakan mengerti
Peritnya rasa aku
Melihatmu dengannya
Apakah silapnya aku

Namun ku nanti dikau kembali ke pangkuan ini
Meskipun ku terluka
Cubalah untuk mengerti

Langit menangis seakan mengerti
Peritnya rasa aku
Melihatmu dengannya
Apakah silapnya aku

Namun ku nanti dikau kembali ke pangkuan ini
Meskipun ku terluka
Cubalah untuk mengerti

Mahligai indah ku impikan kasih
Tanda bersemi semua janji kita
Tapi takdir tak semanis harapan
Setiamu berpaling ketika dia menyapa

August 15, 2012

Salam Aidilfitri



August 13, 2012

Ada ape dengan Zalora?

Assalamualaikum dan selamat pagi semua!

Selamat berpuasa dan selamat hari raya!

Sebenarnya citer ni last week punye tapi baru ade masa nak update..ngeh..ngeh..ngeh.... Zalora? Ape tuuu....haipppp!!! tak kan korang tak tau ape..tu lah yang shopping2 online tuuu...macam2 ade..kt TV pon ade duk iklan bagai...aku salah seorang yg terpengaruh utk shopping di zalora


Sehari selepas payment (5/8/2012) tu aku tengok ade komplen2 dan citer2 yg tak bape best kat facebook Zalora...perghhh...cuak jugak la sebab ada yang cakap barang tak sampai laa...order lain, lain yang sampai laa....tapi aku tawakal je laa...ade rezeki dapat la...

lepas tu memang takde ape2 feedback dari Zalora yang mengatakan dorang dah terima payment...terpaksa la aku send email dan jugak inbox kt FB (6/8/2012)..pastu asyik duk check email je kot2 ade reply dari Zalora...Haipppp!! aku pon ade banyak lagi keje lain nak buat dari duk check email...hampa kot sebab tak takde feedback...tapi pada hari yg sama aku dapat msg kt FB dari Zalora..Actually aku bkn jenis yg sabar..keh3x...padahal bkn lame mana pon..lallalalalalaa


8/8/2012 aku terima parcel dari Zalora....yeay!! \(^_^)/ Alhamdulillah


barang yang diterima memang sebijik dengan kat dalam website dan sangat selesa! thx zalora!

Aku agak pelik dengan komplen2 yang dibaca kat FB Zalora..Salah siapa? Mungkin pengurusan Zalora yang kurang mantap? Al-maklum laa...company baru tapi iklan kaw2 punye...ngeh3x...atau pon salah customer yang tidak mengikut cara2 order dengan betul? Wallahualam~

Kalau rasa kurang percaya dengan shipping method, guna lah COD= cash on delivery...lagi selamat kan? Ini tak...dah taw company Zalora tu kat Shah Alam, umah ko pon kat Shah Alam...ape ke bangangnya cerdiknya pegi buat shipping method? buat lah COD..kan lagi selamat..barang sampai baru bayar..betul tak?

Ape2 pon aku tak serik untuk shopping dengan Zalora ^___^v


July 23, 2012

Ending Dejavu di Kinabalu

Sekarang ni musim citer Dejavu di Kinabalu...aku pun terlibat sekali la duduk depan tv pukul 7...Jom kita tengok preview minggu2 akhir citer ni..zassssss


Preview episode akhir:
Nadira berjumpa Ammar ketika menziarahi kubur pemilik jantungnya Inara.Nadira tekejut dan dari situ Nadira sedar dia menyayangi Ammar kerana jantung Inara ada di dalam dirinya. Dia mula meragui cinta Ammar kepadanya.Nadira meminta putus dengan Ammar dan kembali berbaik kepada Bazli.
Bazli mengetahui Nadira cuba menafikan cintanya pada Ammar.Bazli dan Ammar berbaik-baik dan mahu Ammar berjumpa Nadira.Akan tetapi Nadira enggan berjumpa Ammar.
Demi cintanya pada Nadira,Bazli sanggup menyiapkan majlis perkahwinan Nadira dengan Ammar. Tiba hari yang ditunggu,Nadira berbelah bagi untuk memilih Ammar atau Bazli.
Siapa pilihan Nadira?Ammar atau Bazli?
Segala persoalan ini akan terjawab pada 2 OGOS 2012 

credit to: admya


Emosi betul citer ni...aku harap sangat2 ending die nanti si Nazira tu dengan Bazli...sebab ape? sebab Bazli betul2 ikhlas cintakan Nazira...Ammar pulak masih dibayangi dengan Inara...kalau korang agak2 macam mana? Kalau realiti berlaku kat korang..sape yang korang akan pilih?

Tapi korang mesti cakap "Cinta Tidak Semestinya Memiliki"

Tapi bagi aku pulak " Pilihlah seseorang yang  menyintai dan menyayangi kita berbanding orang yang kita sayang atau cintai kerana orang yang kita sayang itu mungkin akan sayangkan orang lain satu hari nanti"

Oleh itu, VOTE FOR BAZLI!!!!

Vote B untuk Bazli dan hantarkan ke 33399

Undian tertinggi akan menentukan ending episod akhir nanti...dah macam citer pangako sa yo je kan..tapi citer pangako sa yo die tayang dua2 scene untuk memuaskan hati semua peminat ^__^

Memandangkan aku Vote untuk Bazli, so ni mp3 OST part Bazli tengah sedih


June 16, 2012

Jangan Langgar Sempadan Agama

Assalamualaikum dan selamat petang semua

Sebenarnya dah lama aku nak berkongsi sedutan teks TITAH Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah Sultan Azlan Shah sempena istiadat Pembukaan Rasmi Mesyuarat Pertama Penggal ke-5 Dewan Negeri Perak Darul Ridzuan ke-12 di Ipoh, Perak.

Teksnya sangat-sangat panjang tapi aku tertarik dengan salah satu perenggan ni..disebabkan aku ada sedikit masa percuma  free arini, dengan berbesar hatinya nak share dengan korang semua..chekidauttttt!

Kebelakangan ini, garis sempadan menyentuh agama Islam kelihatan mula dilanggar. Malah ada dikalangan bukan Islam yang semakin lantang mencabar perkara-perkara berkaitan Islam melalui ungkapan dan kenyataan bernada mempersendakan syariat, memperkecilkan akidah umat Islam, kini dipersoalkan - dipertikaikan - diperdebatkan secara terbuka oleh individu bukan Islam.

Perbuatan tersebut nyata melanggar sempadan, malanggar adat resam beragama secara aman dan damai. Tatasusila menghormati agama lain, tatasusila tidak memperkecilkan agama lain, tatasusila untuk tidak mencampuri urusan agama lain adalah tatasusila yang wajib dipatuhi, selaras dengan maksud yang terkandung dalam ayat tiga hingga ayat enam Surah Al Kaafiruun:

Perbuatan melanggar sempadan agama lain secara keterlaluan, secara terbuka dibimbangkan, berkemungkinan menjadi punca - mencetuskan berlakunya tragedi buruk. Oleh itu, perbuatan sedemikian wajib dihentikan dan secara tegas, dicegah dari dibenarkan berlaku.

Peringatan Beta! Bara Keagamaan jangan dihidupkan, api keagamaan jangan dinyalakan, kelak nanti terbakar diri - kelak nanti terhangus negeri.
"Dan kamu bukan penyembah Tuhan yang aku sembah, Dan aku tidak pernah menyembah apa yang kamu sembah, Dan kamu tidak pernah (pula) menyembah Tuhan yang aku sembah, Untukmulah agamamu, dan untukkulah agamaku"
Sumber: Utusan Malaysia m/s 10; Rabu 4 April 2012


Peringatan Beta! Bara Keagamaan jangan dihidupkan, api keagamaan jangan dinyalakan, kelak nanti terbakar diri - kelak nanti terhangus negeri



Jangan Sebar Aib Sesiapa

Assalamualaikum dan selamat malam semua


Erm....camne ye nak start ye....

Sebenarnya semalam housemate aku tetiba tanya pasal citer tanah kubur... pastu die citer la pasal si polan bin si polan ni yg baru meninggal dan ada 1 kejadian yang berlaku kat tanah perkuburan tu..Aku jadi agak kurang senang...then aku tanya la.... "tau dari mana?" pastu die cakap ada someone kat ofis yang citer..aku tanya lagi "die tu pegi ke masa tu?"..Housemate aku jawab "taklah..ade orang yang citer"...

Aku terdiam kejap..pastu aku cakap la "sepatutnya apa saje yang berlaku masa tu tak perlu diheboh-hebohkan kat orang..kira abes kat situ sudah la..kalo dah heboh-hebohkan maksudnya dah sebarkan aib si mati".. Housemate aku pun setuju gak dengan apa yang aku cakap tu..Aku pun dah tak komen lebih-lebih..kira setakat tu je la...

Nasihat aku tidak semua perkara perlu kita ceritakan...jadikanlah itu sebagai satu pengajaran jika kita melihat peristiwa yang berlaku.. tak salah kalau nak bercerita untuk dijadikan satu pengajaran tapi elok lah kiranya siapa arwah dirahsiakan... Ni terang-terangan bagitau sape die...kesian arwah & keluarga... sama-samalah kita sedekahkan Al-Fatihah utk arwah..

June 6, 2012

Di Sebalik Tabir Majlis Kawen | Joe & Ina

Assalamualaikum...

Alhamdulillah..selesai sudah majlis perkahwinan adik aku....Penat masih lagi belum hilang... Penat jugak jadi wedding planner tak terlatih ni...patut la orang amek bayaran mahal kan..huhuhu....

Tugas aku sebenarnya takde la banyak sangat..cuma kena siapkan pelamin,bilik pengantin, meja makan beradap, barang hantaran dan bunga telur..Walaupun tak banyak tapi stress tetap ade sebab nak kena layan permintaan pengantin kan..Adik aku ni lelaki..kiranya pelamin just simple2 je la sebab sambut menantu....mula2 tak nak buat pelamin..just dlm bilik dgn tempat makan beradap je...so, senang la keje aku..alih2, last minit cakap nak buat pelamin plak..adess...sabo je laaa....

Kat bawah ni sedikit gambar yang dapat dikongsikan..next entry aku akan bagitau berapa bajet yang diperlukan...zasss...layannnnnn







Pelamin takde kerusi...huhuhu...ni kira tempat utk amek gambar shj bukan utk bersanding..sekian, terima kasih

***ehem2...takde upah ke buat sume ni?

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons