May 30, 2011

SPAMMING! PERLU KE??

Assalamualaikum dan selamat pagi semua

Semalam Tengah lepak-lepak kt satu group blogger kat Fesbuk tetiba ada sorang blogger ni sibuk duk post entry blog dia. Tak kisah la…memang group tu dibuat untuk blogger-blogger ping entry blog dorang. Tapi yang menjadi masalahnya bila blogger ni menjadi rakus,tamak,gila kuasa dan sebagainya la..Dia post entry yang sama banyak-banyak kali dan aku rasa ianya mengganggu.



Then, ada seorang blogger muda telah menegur blogger yang agak berumur tu dengan sopan. Tapi blogger tu tak dapat terima. Maka mula lah aksi bergaduh. Agak memalukan bila blogger yang berumur t terus melatah dan bermacam perkataan yang keluar seperti bodoh, tak sekolah dan macam-macam lagi. Blogger muda itu masih lagi cool dan dengan sopan menjawab. Persoalannya di sini siapa yang bodoh?

Aku rasa blogger yang berumur itu perlu berfikiran positif dan mengambil tindakan samada delete apa yang telah dipost dan tinggalkan 1 link je atau meminta maaf kepada blogger di sana. Tak perlu lah melatah kerana ia akan menunjukkan bahawa blogger yang berusia itu lebih “bodoh” dari blogger muda yang dikatakan kurang pandai dan tidak sekolah.

Pada aku, spamming tidak perlu kerana:
  • ·         Mengganggu / irritating
  • ·         Tak hormat blogger-blogger lain
  • ·         Blogger lain tak buta la sampai tak nampak apa yang korang post. So, tak payah la post banyak-banyak kali sampai jadi spamming

So, korang-korang kat luar sana jangan la buat spam. Korang kena fikir la macam mana kalau orang buat spam kat korang pulak. Mengganggu bukan? Sekurang-kurangnya hormat la kat blogger-blogger yang lain. Dan lagi satu, setiap web group blogger mempunyai rules yang berlainan. So, hormat rules itu dan ikut. Tak payah nak banding-bandingkan dan argue kenapa kat group lain boleh..ade paham?


11 berani bersuara:

syoknya said...

ahaks... dia tak sempat diban..terus undur diri..
err ntah2 admin2 lain dah remove dia..
haha dia taktau ke ramai giler admin kat sana..

nice ntri nur

https://www.facebook.com/home.php?sk=group_147562331963034

nurr said...

hehehe...tu laa...smlm pun rs nk maki je die tu sbb x reti bahasa tapi nasib baik ade shuk yang selamatkan keadaan...

xtaw la ade org remove atau die remove sndri...smlm rs gak nk remove die tapi sy bkan admin kan...kih3x

aku yang tak femes said...

klu aku admin, dia post byk2.. aku delete semua....wakakaka

baik2 bole tepek 1, aku tak kasi tepek terus...

Cik Mira said...

sape sape? alamak. tetinggal plak gosip hangat ni :P

nurr said...

AKTF: taw xpe! pastu siap pomot2 plak tempat len yg leh wt spam kata nya... org itu adalah seorg dj radio swasta..ntah hape2...rs nak sembur je smlm..tp seb baik aku sabar..malas nk layan org cmtu..harap umo je tua tapi akai xde

Mira: kihkihkih...ade laa..cuba cari kt group

Anarm said...

macam kenal je..

nurr said...

anarm : sapekah?

fyna said...

baek..sy x kan spam2 lagi...
:)

nurr said...

hehe..bagus3x..ade kesedaran sivik

padle said...

aku suke spam status memembe aku kat FB..haha!

nurr said...

kt status fb tu len citer...asal tuan tanah tak marah sudah..tp kalau spam yg ntah pape mmg marah gak la..sbb m'ggu tgh chat

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons