April 21, 2011

Kanser Darah?

Selamat Malam semua..Opss...Malam ke? Dah pukul 1.24am. Selamat Pagi!

Ada yang masih berjaga? Buat apa tak tidur lagi ni? Korang jangan la tanya aku...Aku macam biasa la ON DUTY!

2,3 hari lepas kawan kepada kawan meninggal sebab kanser darah. Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah. Kanser darah? Korang tahu ke? 1st time aku dengar tapi bila kawan aku tu cakap sel darah putih banyak baru la aku dapat tangkap Leukimia rupanya. Kata kawan aku tu, arwah dapat tahu pasal penyakit tu bila dia buat medical check up sebab dapat offer keje. Sebelum arwah meninggal, dia bagitahu kat mak die "Orang rasa macam dah nak mati ni". Sedihkan.........

Kat sini nak sharing dengan korang info-info pasal penyakit KANSER DARAH / LEUKIMIA

  • Sejenis penyakit kanser darah di mana sum-sum tulang tidak dapat berfungsi lagi sebagai pembuat sel-sel darah merah dan pembeku darah (Platelet darah)
  • Ini menyebabkan sel-sel darah putih yang tidak normal dan tidak matang dihasilkan dalam tubuh
  • Penghasilan sel darah putih yang terlalu banyak ini mengakibatkan seseorang itu menjadi pucat ( Anemia), pendarahan dan jangkitan yang berselang seli.

Jenis-jenis leukimia:
  1. Akut
  • Acute lymfoblastik leukimia (ALL) (umur < 15 tahun)
  • Acute myloid leukimia (AML) (umur > 45 tahun)
     2. Kronik
  • Chronic lymfisitik leukimia (CLL) (umur 35 - 60 tahun)
  • Chronic myloid leukimia (CML) (umur > 60 tahun)
Punca Penyakit
  1. Bahan-bahan kimia seperti benzene dan derivatives yang memusnahkan sel sum-sum tulang (benzene tu macam ada je dalam kosmetik..cuba korang check nak pastikan..aku kat office tak boleh nak check)
  2. Penggunaan bahan sitotoksik dan agen supersif

Simptom
  1. Leukimia akut - berlaku dalam tempoh waktu yang singkat dan pesakit biasanya tidak sihat. Boleh menyebabkan kematian dalam masa yang singkat. Antara simptom:-
  • Pucat
  • Rasa Letih
  • Hilang selera makan
  • Pendarahan mulut,kulit dan gusi
  • Demam panas
  • Pembengkakan kalenjar leher
    2. Leukimia kronik - Sihat pada peringkat awal dan pesakit boleh bertahan dalam anggaran 3-5 tahun   walaupun tanpa rawatan
  • Pembengkakan pada kelenjar limfa
  • Pembesaran limfa
  • Sakit tulang
Komplikasi
  • Pendarahan pada kulit
  • Batuk berdarah
  • Muntah darah
  • Keguguran rambut

Korang kalau ada simptom-simptom seperti yang dinyatakan baik pegi jumpa doktor buat medical check up cepat-cepat. Tapi semua ajal maut tu di tangan tuhan. Macam kisah jiran aku. Anak dia mengidap leukimia ni masa umur die dalam 5,6 tahun. lebih kurang camtu la..tiap-tiap minggu berulang alik ke hospital buat kemoterapi sampai kulit berubah jadi gelap, rambut gugur.. Masa tu parents budak tu dah memang give up..kira dah berserah kat tuhan. Family diorang pun orang susah..belanja rawatan semua tak payah nak citer la..Masa tu jugak apa-apa je permintaan budak tu mak dia tunaikan. Tapi kuasa tuhan kan.. Alhamdulillah sekarang dia dah sembuh dan membesar menjadi seorang perempuan yang sihat dan cantik.






8 berani bersuara:

aku yang tak femes said...

jadi... leukemia ni bole sembuh la... cuma mungkin peratusannya tak banyak. biasanya pesakit kanser, ape2 kanser sekali pun memang agak sukar sembuh sepenuhnya...

memang zaman skrang ni mudah kena penyakit sebab kite setiap hari makan makanan yang ada kimia/toksik termasuk la sayur2an pun... hmm

nurr said...

ada yang sembuh dan ada yang tak...
mungkin peratusan tu sikit sgt la nak sembuh. Tapi mcm citer arwah kwn kpd kwn aku tu...last minit baru tahu ade penyakit tu...kesian kan..

a'a sekarang jgn kata makanan yg kimia atau b'toksik..udara yang kita sedut ni pun b'toksik juga..contoh boleh tgk buah epal la..kalau kupas kejap je dh tukar warna

..eMa.. said...

tq share psl ni..bru bce n bru prsan..sedekahkan al-fatihah wt arwah.. T_T
psl pe yg put taip 2 memg de btlnye..demam pns ngn bengkak yg kt leher 2 (2 je yg ema tau len xtau le..) sbb 2 die xleh mkn & mnum..die kate sakit sgt2 bla mkn @ mnom..bla xmkn n mnom kite xde tnaga..bla xde tnga sush nk lwn pnyakit..tp pape pn ajl maut sume kt tgn tuhan..klu kte kuat cm ne pn dh t'tulis bla mse 2 akn smpai..cma kte je xtau..semoga allah mncucuri rhmat ke ats rohnyee..aminn

nurr said...

tq!
ye al-fatihah untuk arwah

dian said...

yeke.. al-fatiha wat arwah..
ermmm. . mmg sukar utk kita wat andai yg lom pasti kan.. tp sumo kita serah kan pd allah. . dia yg bg kita skt dia gak yg bg penawarnya.. peranan org yg t'syg nie sgt penting. .

shahril said...

salam semua… sebenarnya punca utama semua jenis kanser adalah kekurangan Vitamin B17/Amygdalin… boleh buat search di google pasal ubat B17 nie adalah penawar/ubat kepada semua jenis kanser tak kira tahap brape pun.. B17 nie tggi dalam biji aprikot, biji buah2an berry mcm acai berry, burberry, anggur, epal, kacang hijau, ubi kayu, daun sireh, daun belalai gajah, keladi tikus… tu sbb org2 tua dulu kadar kanser sgt kurang sbb mereka mengamalkan makan ubi kayu, daun sireh, ulam2an, keladi.. kita skrg mmg xmakan atau kurang makan bnda2 mcm ni, tu yg kanser terlalu tggi dlm zaman kita… sesiapa yg ingin mendapatkan ubat kanser iaitu B17 + Bromilin + Graviola… boleh hubungi saya 019-9362993, atau emel di hubby_sr@yahoo.com atau join group facebook ‘PENAWAR/UBAT KANSER’.. sesuai utk merawat semua jenis kanser tak kira tahap brape… InsyaAllah boleh sembuh sepenuhnya dlm masa 2-3 bulan sekiranya mengikut tatacara yg betul…. utk mendapatkan maklumat lebih jelas, boleh cari group di facebook 'PENAWAR/UBAT KANSER', dan join group tersebut...

farmashealth said...

salam..

kanser masih boleh dicegah & dirawat.

boleh mencuba rawatan alternatif seperti mengamalkan vitamin B17..

Produk seperti Apricon dari sumber 100% biji aprikot boleh membantu.

layari http://www.farmashealth.com.my/ untuk maklumat lanjut..

Mek Leha said...

Apa nasib ak lepas ni

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons