December 5, 2011

Masalah Sebelum Starting Window & Slow

Assalamualaikum dan selamat pagi...

Fuhhhh lama bebeno rasanya aku tak jenguk-jenguk sini.... beberapa minggu yang lepas Asus kesayangan aku ni  sakit sikit..tak tahu la kenapa... Bila on je kuar macam gambar kat bawah ni...


Tanya-tanya orang, ade cakap kena virus laa...ada cakap guna OS(operation system) lebih laa...macam-macam..Solution? Rata-rata suruh aku format balik..Tapi aku tak nak..kalau format tu jalan terakhir la...Cari solution lain..dan last skali member aku kat fb ajar kan aku camni..die cakap tak perlu format pun..cuma ada masalah system je..

kalau korang pun mengalami masalah yang sama cuba try cara ni

My computer --> Properties --> Advance System Setting --> system properties --> Advanced --> Start up & Recovery --> Setting


Tukarkan second kat system start up tu ke 0...dua-dua ok tukar ke 0...Pastu tick kat yang ke-2..Pastu klik OK..try restart...

Asus aku dah kembali pulih seperti biasa dan yang penting laju je sebelum dan selepas Starting Window..tak payah tunggu lama-lama dah... ^_^v

selamat mencuba!

November 9, 2011

Saya Nak Samsung Galaxy S II Sebab...


Contest ini dianjurkan oleh Beta.my & ditaja oleh Mynewshub


Samsung Galaxy Tab II... Gadget yang menjadi idaman semua orang termasuklah saya sendiri.. Siapa tak nak weh! Punya la canggih..Marvelous! Tertarik dan memang DaboMMM la..

Saya nak Samsung Galaxy II sebab......

Sebab pertama saya teringin jugak nak pakai gadget-gadget canggih dan terkini. Sekurang-kurangnya mengikuti perkembangan zaman bak kata orang...kan...kan...kan... Tengok kawan-kawan dan orang sekeliling duk pakai gadget canggih, saya ni telan "air liur" je..
Sebab yang kedua...saya suka sangat dengan design dan ciri-ciri yang ada pada Samsung Galaxy S II ni.
Dah la skrin besar 4.3" pastu nipis pulak tu. Saya memang suka handphone yang nipis..Lepas tu Samsung Galaxy S II ni menggunakan sistem operasi Android Gingerbread dan menggunakan pemprosesan Dual-Core. Sesuai sangatlah untuk saya yang merupakan pengguna internet yang hardcore. Nak Facebook, twitter, melayari website, tengok youtube dan lain-lain lagi mesti laju lah!
Dan sebab yang paling utama aku nak tukar handphone yang sudah berzaman saya guna ni ha...rasanya dah 5 tahun guna handphone Samsung ni.


 Samsung SGH-C450

Kalau boleh nak transform jugak la ke gadget yang canggih manggih macam Samsung Galaxy S II ni


Kalau dapat Samsung Galaxy S II boleh la berlagak dengan kawan-kawan..hehe

October 31, 2011

Ragut...Ragut..Ragut..

Assalamualaikum dan selamat malam

Entry untuk malam ni ringkas je
Tadi kawan aku diragut dan hampir ditikam...nasib baik die lepaskan purse die..kalau tak tak tau la ape jadi...Lokasi: Kajang
Nasihat aku untuk semua..Hati-hatilah walau kat mana je..kalau boleh barang-barang penting letak dalam poket..Jangan pegang wallet/purse kat tangan.

Jangan bergelut dengan peragut. Ini untuk mengelakkan kecederaan kepada sape-sape yang kena ragut.

Ingat! Barang yang hilang boleh dicari, Nyawa yang hilang tiada ganti



October 14, 2011

Bagaimana Bila Dia Tidak Setia?

Assalamualaikum dan selamat malam

Apa khabar semua? Malam ni just nak share serba sedikit tips yang aku harap mungkin dapat meringankan beban masalah korang berkaitan dengan pasangan yang mungkin berlaku CURANG

Curang....Erm....satu benda yang paling sukar untuk diterima kan? Paling sukar untuk dimaafkan dan dilupakan..betul tak? Dan yang paling menyakitkan..Proses penyembuhan akan mengambil masa yang agak lama..

Lalu bagaimana caranya kita menjalinkan hubungan selepas kejadian itu?

Berhenti Menghubunginya
Bagi pasangan yag dikhianati, akan merasa tidak tenteram bila pasangannya berhubungan lagi dengan yang bersangkutan. Segala hubungan baik melalui telefon atau dunia maya sebaiknya dihentikan. Bukan soal memutuskan silaturrahim, tetapi menyelamatkan masalah yang lebih besar.

Jika kebetulan bertemu dengan bekas kekasih gelapnya,  dia harus berkomitmen untuk bersikap wajar dan menceritakannya kepada pasangan secara terperinci sebelum ditanyakan. Termasuk ketika kekasih gelapnya masih menghubungi.

Jawab semua pertanyaan pasangan
Hubungan akan semakin erat apabila pasangan yang curang menjawab semua pertanyaan yang dikhianati. Satu kajian terhadap 1,083 pasangan suami isteri yang terlibat dalam kecurangan mengaku lebih damai ketika mendengar jawapan jujur daripada pasangan masing-masing ( Damai ke? bergantung kepada individu )

Peggy Vaughan, Pengarang ' The Monogamy Myth: A Personal Handbook for Recovering from Affairs' mengatakan memang awalnya sangat menyakitkan apabila mendengar pengakuan pasangan. Tetapi pada titik tertentu membicarakan hal tersebut adalah suatu proses penyembuhan.

Tujuan utama menjawab semua pertanyaan berkenaan kecurangan adalah untuk membangunkan kembali kepercayaan di antara pasangan. Jangan menyembunyi apapun, kerana apabila di kemudian hari hal ini terungkap, pasangan akan merasa dikhianati.

Penyesalan
Hubungan biasanya boleh bertahan apabila pasangan yang melakukan pngkhianatan menunjukkan penyesalan yang mendalam atas sikapnya. Pasangan yang curang harus menyedari bahawa kelakuannya menyakiti hati pasangan.

Ikuti Proses
Proses penyembuhan pasangan yang terlibat dalam kecurangan tidak boleh dipercepatkan. Mereka yang melakukan kecurangan harus sabar dan selalu menjawab pertanyaan berkenaan dengan peristiwa 'pahit' itu pada bila-bila masa sahaja. Cukup sekadar mendengar tanpa rasa marah atau emosi berlebihan.

Bertanggungjawab
Menyalahkan pasangan atas kecurangan yang terjadi tidak akan memberikan hasil apapun. Mereka yang berselingkuh harus benar-benar menunjukkan ketulusan dengan meminta maaf dan bersumpa tidak akan mengulangi perbuatan itu lagi.

Namun ingat, sumpah tidak menjamin pasangan yang dikhianati mempercayainya dengan begitu mudah. Dalam hatinya boleh tersimpan kebimbangan hal yang sama akan berulang kembali. Satu-satunya cara adalah memperbaharui komitmen rumahtangga.

Sabar
Mereka yang melakukan kecurangan harus sabar bagi mendapatkan kembali kepercayaan penuh daripada pasangannya. Hormatilah proses untuk menyembuhkan luka di hati. Bersabarlah....

October 10, 2011

Surat Untuk Calon Suamiku

Assalamualaikum wbt

Ke hadapan calon suamiku...

Apa khabar imanmu hari ini? Sudahkah harimu ini diawali dengan rasa syukur kerana dapat menatap kembali fana hidup ini? Sudahkah air wuduk menyegarkan kembali ingatanmu atas amanah yang ketika ini sedang kau genggam?

Wahai calon suamiku...

Tahukah engkau betapa Allah sangat mencintaiku dengan sesungguhnya? Di sini aku dilatih untuk menjadi dewasa, agar kelak aku lebih bijak menyingkapi sebuah kehidupan dan sedia mendampingimu kelak. Meskipun kadang-kala keluh dan putus asa menghampiri, namun kini ku rasakan diri ini lebih baik.

Kadang-kala aku tertanya-tanya, mengapa Allah selalu menguji tepat dihatiku. Bahagian terlemah diriku, namun aku tahu jawapannya. Allah tahu di mana tempat yang paling tepat agar aku sentiasa kembali mengingati-Nya, kembali mencintai-Nya. Ujia demi ujian insyallah akan membuat aku kuat, sehingga kelak kita disatukan, engkau berbangga memiliki aku dihatimu, menemani harimu.

Calon suamiku...

Entah bagaimana dirimu sekarang. Tetapi aku yakin Allah juga mencintaimu sebagaimana Dia mencintaiku. Aku yakin dia kini sedang melatihmu menjadi mujahid yang hebat, hingga aku bangga memilikimu kelak. Apa yang aku harapkan daripadamu adalah kesolehan. Semoga sama halnya dengan dirimu. Kerana apabila kecantikan yang engkau harapkan daripadaku, hanya kesia-siaan yang engkau dapatkan.

Aku masih hauskan ilmu. Namun berbekal ilmu yang ada ketika ini, aku berharap dapat menjadi isteri yeng mendapat keredaan Allah dan dirimu, suamiku.

Wahai calon suamiku...
Aku ini seorang yang cemburu. Tetapi kalau Allah dan Rasulullah lebih engkau cintai daripada aku, aku rela. Aku harap begitu juga dirimu.

Pernah suatu ketika aku membaca sebuah kisah; "Aku minta pada Allah setangkai bunga segar, Dia memberiku kaktus berduri. Aku minta kepada Allah haiwan kecil dan cantik, Dia memberiku ulat bulu. Aku sempat merasa kecewa. Betapa tidak adilnya dunia ini.

Namun kemudian kaktus itu berbunga indah. Dan ulat pula berubah menjadi kupu-kupu yang cantik. Itulah Allah, Dia tidak memberikan apa yang kita inginkan tetapi Dia memberi apa yang kita perlukan."

Aku yakin engkaulah yang aku perlukan.

Calon suamiku yang dirahmati Allah...

Apabila hanya sebuah gubuk menjadi perahu pernikahan kita, tidak akan kunamakan ia gubuk derita. Kerana itulah markas dakwah kita, dan akan menjadi indah ketika kita hiasi dengan cinta dan kasih sayang.

Maka kini sedang kupersiapkan diri ini sebaik-baiknya, bersedia menyambut kehadiranmu dalam kehidupanku.

Kini aku sedang belajar menjadi yang terbaik. Meskipun bukan umat yang terbaik, tetapi setidaknya menjadi yang terbaik disisimu kelak.

Calon suamiku...

Inilah sekilas harapan yang kuukir dalam rangkaian kata. Seperti kata orang, tidak semua yang dirasakan dapat diungkap dengan kata-kata. Itulah yang ku hadapi kini. Kelak bila kita bersama, disitulah engkau akan memahami diriku, sama halnya dengan diriku akan belajar memahamimu.

Hidup ini indah bila engkau selalu hadir disisiku setiap waktu, hingga aku hembus nafas yang terakhir.

Wassalam...

Rujukan: Ya, Allah Diakah Jodohku


Tutorial Hiasan Bakul Yang Simple

Assalamualaikum dan selamat pagi

Memandangkan ramai sangat yang search kat blog aku ni pasal kawen, so arini aku nak share pasal tutorial yang serba ringkas untuk membuat hiasan kat bakul.. Bakul yang dihias ni boleh digunakan sebagai bekas untuk letak hantaran atau jugak untuk letak bunga telur atau cenderahati yang nak diberi kepada tetamu....eh...eh...cenderahati untuk tetamu bukan bagi dengan bakul-bakul sekali ok..hahaha...just senang untuk tuan umah pegang cenderahati banyak-banyak..


Jom kira bajet :
Bunga RM2.50x2 tangkai = RM5
Bakul RM11.90
Riben RM8.90
Riben Ready made RM2x2=RM4
Gam UHU RM7.80
JUMLAH = RM37.60

Mungkin agak besar jumlah di situ untuk 1 bakul kan? Tu sebab aku beli dalam kuantiti yang sikit..kalau beli banyak mesti dapat murah. Lagi 1 faktor tempat..huhu...aku beli gak sebab rasa nak sangat beli..huhu

 Potong batang bunga tu satu-satu..kemudian balut camni..kalau tak nak balut pun takpe..boleh selit-selit kat bakul 

 1. Lilit Riben keliling bakul ( caranya atas kreativiti sendiri)
2. Lilit Riben kat tangkai
3. Lekat kan riben kat tengah-tengah kiri kanan bakul

 Letakkan bunga di tangkat bakul sebelah kiri dan kanan

Adjustkan kedudukan bunga mengikut kreativiti supaya kelihatan menarik

Tadaaa....dah siap pun 
(barangan adalah gambar hiasan semata-mata)

Bakul gubahan ini bukan hantaran aku ok..hikhikhik.....saje untuk tutorial..Bakul ni aku nak letak bunga telur/gula2 je..saje je gedix lebih..hahaha


September 25, 2011

Lens vs Perfumes la Pulak

Assalamualaikum dan selamat malam semua

Selamat berhujung minggu tapi esok korang dah keje kan..? Aku  pulak yang OFF...yey!


Hari ni nak citer pasal kedai aku yang baru bukak Nurrstyle huhu...orang bukak kedai aku pon nak bukak kedai..Eh Biar lah...tak salahkan kalau nak test market dan aku harap kali ni akan success dan tak putus asa..

Sebenarnya dari dulu lagi aku nak bukak kedai tapi tak tahu nak jual ape disebabkan kekangan masa dan jugak faktor-faktor lain. Bila difikir-fikir daripada aku menghabiskan masa duk ngadap skrin yang kecik ini, apa salahnya kalo aku try buat mende yang mendatangkan faedah..kan3x..chayok3x!!

Sila-sila lah singgah kat kedai aku ye...Window shopping pon takpe takde hal ^_^


September 18, 2011

Kek Unik Masa Kini

tengok la kek sekarang seiring dengan teknologi
hehehe





Kalau sape-sape yang takde idea nak wat kek tu, try la cuba wat camni...tengok jadi ke tak..


September 17, 2011

Myvi 1.5 Extreme

Assalamualaikum dan Selamat pagi

Aku nak share ngn korang pasal Myvi baru 1.5 Extreme..Actually aku suke giler kete ni..nak-nak yang kaler kuning...Perghhh!!!! Nak beli! Nak beli!  
Harga permulaan untuk Myvi 1.5 extreme ni ialah RM62,000....diulangai RM62,000 










Ade rezeki lebih leh beli..I'allah ^___^

September 16, 2011

Tanpamu | Amir Jahari

Aku sangat suka lagu ni ^____^




Selamat Pagi Semua
Dengarkanlah nada
Suara dan irama
Yang menyakitkan telinga

Embun pagi yang lembut
Menyentuh pipi yang gebu
Tanpamu
Ku kan terlewat
Tanpamu
Ku kan sedih
Kerana kau lah penyelamat
Dan akan sentiasa di hati
Saat 7 pagi
Akan ku tersedar
Mungkin kerana kau
Aku dapat merasa
Embun pagi yang lembut
Menyentuh pipi yang gebu
Waktu pagi diriku
Hingga pagiku sambut
Tanpamu
Ku kan terlewat
Tanpamu
Ku kan sedih
Kerana kau lah penyelamat
Dan akan sentiasa di hati
Tanpamu
Ku kan terlewat
Tanpamu
Ku kan sedih
Kerana kau lah penyelamat
Dan akan sentiasa di hati
Tanpamu
Ku kan terlewat
Tanpamu
Ku kan sedih
Kerana kau lah penyelamat
Dan akan sentiasa di hati
Tanpamu
Kerana kau lah penyelamat
Dan akan sentiasa di hati


Cinta Muka Buku | Najwa Latif


Tajuk Lirik Lagu: Cinta Muka Buku
Artis/penyanyi: Najwa Latif
Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku
Kau hantar petanda suruh aku terima kamu
ooh.. Hati ku rasa sesuatu..
Dan pabila kau kata kau mahu jumpa aku
Ku gelisah berdebar hati rasa tak menentu
oohh.. Kenakah rasa itu..
Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita cari peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa
Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata kerja
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta
Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja
Pabila kau renung tajam-tajam mata aku
Ku rasa sesuatu rasa yang ku tak tahu Oooo…
Ini cinta remajaku
Dan pabila kau katakan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju Oooo…
Itulah cinta yang satu, cinta di muka buku..
Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita beri peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa
Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata cinta
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta
Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja
Pabila kau katakan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju Oooo
Itulah cinta yang satu
Cinta di muka buku


Malaysian Boys


[Altimet]
Salam si anggun si gadis ayu
Dari kotaraya ke pedalaman kamu
Dari Likas ke Pekan Rabu
Di carta aku kau nombor satu
Aku berikrar aku berjanji
Teman-teman aku menjadi saksi
Jauh di mata dekat di hati
Jadi izinkan aku pergi berlari
Keliling dunia dua tiga kali
Ku tahu hanya satu perkara pasti
Selagi bumi di atas paksi
Bila tiba masa aku kembali…

[Ila Damiaa]
Bawaku ke mana saja kau suka
Timur selatan barat atau utara
Dampingi aku selalu
You’ll be my Malaysian boy…
Malaysian boy…

[Point Blanc]
(Missing)……

[Rabbit Mac]
Vanakam everybody hi hello
Oru suthe pollam jom let’s go
Okay yen pearu Malaysian boy
Yethe senjalum kita sempoi
Tambi tangachi
Mumy dady akka tata patti vanthachii
Dari kampung ke kota machi
Sabah sampai Penang
Sigappu nellam velle manje
Nerathil vaanavil yen nattil theriye
Vadakku kilaku east and west
Nambe naadu malaysia
We the best…


Kuala Terengganu Lagi !

Assalamualaikum, selamat pagi dan salam 1 Malaysia

Hari ni tak nak story mori banyak-banyak...just nak letak gambar sket-sket je


Masa kat Kuala Terengganu tu sempat la beli batik kat Pasar Payang. Kat sini kita kena banyak survey la sebab sesetengah tempat tu ada yang jual mahal. Kat sini ada macam-macam jenis dan harga. Paling murah boleh dapat dalam RM180++ tu pun kalau pandai tawar dan survey. Jangan terus beli ! Ingat tu! Untuk yang 2 Pasang ni dekat RM500 aku dengan kawan aku beli..hehe..tercapai sudah hajat..

 Ehem-ehem....Ini bukan i-city..hahaha....nampak cam i-city kan? Actually ni kat Kg.Cina, Melaka Darul Iman...Opss...Terengganu Darul Iman laa..hahahaha!



Masa balik singgah kat tasik kenyir semata-mata nak amek gambar..Hahahaha...terbaikkkk Laaa!!!

Itu Saje....Adios... ^____^ v


August 23, 2011

MerdekaRaya

Assalamualaikum dan Selamat Pagi

Tinggal beberapa hari lagi kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri dan Hari Kemerdekaan. Mesti ada yang tak sabar-sabar kan.. Macam aku, tak tau nak cakap ape lagi sebab belum pasti masa hari raya tu nanti aku On duty ke Off duty..
Tahun ni kita agak bertuah kerana menyambut Hari Raya Aidilfitri dan Hari Kemerdekaan serentak. Semoga kita menghayati kedua-duanya dengan penuh rasa syukur kepadaNya.
Peringatan dari aku untuk perantau-perantau yang balik kampung
  • Pastikan kenderaan korang dalam keadaan selamat
  • Pastikan rumah korang dalam keadaan selamat, bagitau jiran yang tak balik kampung supaya tengok2kan rumah korang. Kalau semua jiran balik, pegi ke balai polis yang berdekatan dan mintak dorang ronda kat kawasan umah korang
  • Memandu dengan berhati-hati dan cermat di jalan raya
  • Simpan nombor telefon balai polis daerah2 yang korang akan lalu masa balik kampung nanti. Sebagai persediaan jika berlaku apa2 kemungkinan
Yang ni laluan dari Kuala Lumpur ke Kelantan  
K.Lipis ( 093122222) --> Merapoh (099122222) --> Gua Musang (099121222) ---> K.Krai (099666222)

Pastikan sesiapa yang nak balik ke Kelantan sila ambil nombor telefon ni terutamanya di kawasan Kuala Lipis, Merapoh dan Gua Musang.

Akhir kata, Selamat Hari Raya Buat Semua! Ampun Maaf dipinta jika ade aku wat salah secara tak sedar atau sedar kat luar atau kat dalam entry ni.. Peace No War ^_^v


August 17, 2011

Kad Raya Oh Kad Raya

Assalamualaikum dan Selamat Pagi Semua

Macam mana puasa? OK? Jangan ada yang ponteng ye..

Di pagi yang hening ditemani lagu-lagu ni netbook dan radio yang terpasang kuat oleh rakan setugas (Mana 1 nak dengar tak tau), aku nak citer pasal kad raya..

taun ni aku x design kad raya pasal x sempat..so, aku "culik" je kat google

Kalau dulu time raya je tak sah kalau takde kad raya...kan?Kiranya tak lengkap hari raya tanpa kad raya. Sekarang korang dapat lagi tak kad raya? Susah kan nak dapat sekarang ni..Kalau dapat mesti excited sangat. Sekarang ni orang lebih prefer sms, kad raya digital, email tapi bagi aku feel dia tak sama macam yang kad raya yang posmen hantar tu. Kalau dapat je kad raya mesti kita tertanya-tanya siapa yang hantar..

Ingat lagi masa zaman sekolah dulu suka sangat beli kad raya yang kartun-kartun..Bila hari last sebelum cuti raya, letak kad raya tu kat bawah meja atau kat atas katil kawan-kawan. Aku ngan kawan-kawan saling bertukar-tukar kad raya...Tulis macam tak penah jumpa padahal hari-hari jumpa...haha...rasa macam kelakar je  tapi itulah kenangan..Sekarang mana nak ada kan...

Aku penah jugak dapat kad raya besarrrrr punyeeee! Siap pos laju lagi...hehe...malu aku orang datang hantar kat umah padahal kat raya je. Punya lah orang tu hantar sebab takut benda penting kan...hehe..sabar je lah...

Aku rasa tahun ni aku nak mengembalikan balik kemeriahan kad raya...hehe...esok nak beli kad raya laa...hehe

August 13, 2011

Larangan Penggunaan Pembesar Suara Pada Waktu Subuh?


Assalamualaikum dan Selamat Malam semua

Mungkin ada yang telah mendengar berita ini tadi. Isu ini pernah menjadi isu suatu masa dulu tapi tak sangka pula sampai keluar 1 pekeliling larangan untuk masjid-masjid dan surau-surau di Pulau Pinang.

Jabatan Hal Ehwan Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) mengarahkan semua masjid dan surau di negeri itu menghentikan bacaan Al-Quran menggunakan pembesar suara pada waktu subuh kerana amalan itu bercanggah dengan hukum syarak dan boleh mengganggu orang lain di dalam dan luar masjid.
Arahan itu selaras dengan keputusan mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri pada 7 April lalu dan surat pekeliling mengenai larangan sudah dikeluarkan pada 3 Ogos lalu dan diedarkan kepada semua jawatankuasa kariah masjid

Mula-mula aku agak melenting juga la bila tengok pasal isu ni berita TV Al-Hijrah tadi..Tapi bila diterangkan semula oleh seorang sahabat ni baru la aku faham. Terima Kasih Sahabat!

Ketika Nabi Muhammad s.a.w (beribadah dalam masjid) baginda mendengar mereka mengangkat suara bacaan (al-Quran) sedangkan ketika itu Nabi Muhammad s.a.w berada di tempat ibadah baginda. Lalu baginda mengangkat langsir dan bersabda "Ketahui setiap kamu bermunajat kepada tuhannya, jangan sebahagian kamu menyakiti sebahagian yang lain. Jangan kamu angkat suara bacaan melebihi yang lain dalam solat
(Riwayat Abu Daud dengan sanad yang sahih) 

Dalam hadis ini Nabi s.a.w melarang mengangkat suara bacaan di masjid sehingga mengganggu mereka yang lain yang sedang beribadah atau menyakiti orang lain. Jika mereka yang berada dalam masjid yang memang bersedia untuk beribadah pun tidak dibenarkan untuk mengangkat suara bacaan sehingga mengganggu konsentrasi mereka. Mana mungkin untuk dikuatkan suara bacaan melalui pembesar suara sehingga mengganggu mereka yang di luar masjid. Mungkin mereka itu mempunyai anak kecik, orang sakit dan seumpamanya.

Atau contoh yang lebih mudah difahami, kalau korang semua tengah solat kat masjid lepas tu sahabat di sebelah anda membaca bacaan solat dengan agak kuat. Ini akan membuatkan kita terganggu dan tak dapat tumpukan perhatian untuk solat. Betul?

Di sini ada lagi berkenaan isu ini
VIDEO <---Tengok yang ni dulu, baru tengok yang ni ---> BERITA SEMASA



August 11, 2011

Affiliate? Apa Tu?

Selamat Pagi!

Affiliate Program...sana sini orang duk post link....aku kadang-kadang bukak juga kalo menarik perhatian..huhu..Tapi apa itu affiliate?
Affiliate ialah hubungan yang membawa keuntungan kepada pemilik produk (Penyedia program affiliate untuk produknya) dan affiliate (pemilik blog dan laman web) iaitu ANDA. Pemilik produk (boleh jadi individu atau syarikat) yang mengemukakan produk mereka kepada pemilik laman web persendirian untuk dipromosikan. Sebagai pertukaran khidmat itu, para pemilik laman web/blog tadi akan menerima bayaran komisyen bagi setiap jualan yang dibuat.
Di bawah ini adalah contoh-contoh website yang menawarkan program affiliate :-







Bagi mereka-mereka yang mencari pendapatan sampingan melalui Internet, affiliate adalah salah satu cara atau sumber mereka untuk menjana pendapatan.

SELAMAT MENCUBA OK!

August 5, 2011

Bulan Ramadhan Bulan Beramal?

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua

Bulan puasa bulan beramal...Habis bulan-bulan lain macam mana? Tak payah beramal? Oh Tidak! Bulan lain pun kita patut beramal...cuma bulan Ramadhan ni pahala nya berlipat-lipat kali ganda...

Kalau bulan puasa ni macam-macam benda kena kawalkan...bagi yang suka bergosip tu macam mana nak kontrol ye? Hehehe...Macam aku, aku takde la jenis yang suka bergosip sangat..Betul ke?? Betul la kot..hehe...Bergosip ni sangat sinonim dengan kaum perempuan..Kenapa ye? Habis tu kaum lelaki tak pernah bergosip  ke? Jeng..jeng..jeng.... AHhhh!!! Tipulah! Sama je kan....baik ngaku! 

Bagi kaum lelaki yang "kaki rokok" tu mungkin bulan puasa merupakan satu cabaran untuk korang semua kan....Time sahur mesti merokok puas-puas..sama jugak kalau time berbuka kan? Kan..kan....

TERAWIH JANGAN LUPE!!!!!!! <----Iklan jap

Ada jugak yang berazam time puasa nak kurangkan bercakap...Tapi aku? Macam mana? Kerja aku memang kena bercakap! Sebagai seorang Customer Services, aku kena jugak melayan kerenah-kerenah pemanggil. Pemanggil-pemanggil ni tak boleh nak dijangka....Betul...! Macam-macam hal yang nak diadukan dan macam-macam hal yang ditanya..Kadang-kadang penah gak terfikir, Aish aku ni Customer Services Telekom ke sampai ada yang call tanya no telefon tempat-tempat lain...cth: Stesen bas, KTM...sampai no telefon sekolah pon call tanya! Kawan aku kat area lain lagi kelakar...siap ada yang call semata-mata nak tanya jam pukul berapa...Kesian....agaknya kat umah dia takde jam...Agaknya telefon tu pon pakai public phone...hehehehe....Sabar je laa.... Bulan puasa memang bulan untuk menguji kesabaran

Tahun ni jugak tahun ke-2 aku kena berbuka dan bersahur kat tempat kerja. Walaupun orang tak pernah hargai tugas yang aku buat ni, namun aku sentiasa berusaha untuk memberikan khidmat yang terbaik... Chaiyok untuk diri sendiri!!

Pesanan Penaja : Jangan ponteng puasa & jangan lupa bayar zakat Click Here!

SELAMAT BERAMAL!!!

Cinta Oh Cinta

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua

Dah Lama rasanya Nurr tak update blog ni...Sibuk sikit  dengan kerja...Rasanya belum terlambat nak ucapkan SELAMAT BERPUASA UNTUK SEMUA KAUM MUSLIMIN & MUSLIMAT.

Hari ni nak komen sikit pasal CINTA

Sebenarnya takde kena mengena pun dengan aku buat masa sekarang ni...Eh..eh...Bulan puasa pun nak citer pasal CINTA....hehehe....saje nak amek mood

CINTA OH CINTA

Cinta kadang-kadang membuat kita gembira

Kadang-kadang membuat kita terluka....kecewa.....sedih....

Aku pasti bermacam-macam persepsi pasal cinta dalam kepala korang semua...Tapi sejauh manakah cinta korang? Adakah benar-benar ikhlas atau tulus? Atau hanya sekadar untuk mengisi kekosongan di kala kebosanan?

Cintai lah apa yang ada di depan mata kita....Cintai lah apa yang telah menjadi milik kita.... Jangan biarkan apa yang  ada terlepas hanya kerana cinta kepada bukan milik kita. Hargailah apa yang kita ada....Cintailah sepenuh hati jika mahu kan orang yang kita cinta itu juga mencintai kita sepenuh hati.. Tepuk dada tanya hati "Adakah Aku Mencintai Sepenuh Hati?".

Cinta itu indah jika kita benar-benar menghargainya...Tapi jangan mengharapkan keindahan itu jika kita tidak memberi. Kita harus memberi sebelum menerima.....


July 22, 2011

Happy Birthday To Me



Happy birthday to Me.......Happy Birthday to Me.......

Semalam 21 Julai 2011 genap la umur aku 25 tahun....Umur yang aku simpan banyak impian untuk dicapai....Tapi nampaknya aku agak kecewa sebab impian aku tak tercapai....really sad....I'm still not married yet! Arghhhhhhh!!!!!!! Trauma aku....Bila umur dah 26 nanti aku rasa dah tua.........erm....

My birthday......No cake! No present! No celebration! 

Tapi untuk mengembirakan hati aku......aku beli adiah utk diri sendiri...macam yang kawan aku penah pesan..." Buat apa nak sedih...lakukan sesuatu untuk diri kita sendiri..Kita tak perlukan orang lain untuk ingat befday kita..cukup la diri kita sendiri"

Aku beli dress ni hadiah untuk diri sendiri


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons